Publisert 4. februar 2000

StatoilHydro og den sveitsiske EGL-gruppen kombinerer krefter og signerer i dag, 13. februar, en avtale om å etablere et fellesforetak for planlegging, utbygging og drift av Trans Adriatic Pipeline.

– Vi er svært fornøyd med å inngå i et samarbeid med EGL om å tilby en ny eksportrute for gass fra Asia til Europa. StatoilHydros markedskompetanse og vår solide erfaring innen utbygging og drift av gassrørledninger er viktige bidrag for å øke verdien i TAP-prosjektet, sier Rune Bjørnson, direktør for Naturgass i StatoilHydro, i en pressemelding.

Den 520 kilometer lange rørledningen får som oppgave å transportere gass fra Hellas til Albania, og åpner dermed en ny transportrute for naturgass fra Det kaspiske hav og områder i Midtøsten til Europa. Rørledningen skal krysse Adriaterhavet til Puglia-regionen i Sør-Italia og videre til Vest-Europa.

Trans Adriatic Pipeline vil ha en årlig transportkapasitet på rundt ti milliarder kubikkmeter gass, men det er mulig å doble denne kapasiteten gjennom utviding. Rørledningen er tidligst i drift fra 2011.

Prosjektet er også avhengig av en endelig investeringsbeslutning – som er planlagt til andre halvdel av 2009. EGL har anslått prisen til 1,5 milliarder euro, men faktorer som internasjonale stålpriser og kostnader knyttet til rørledningsutstyr har mye å si.

StatoilHydro og EGL-gruppen vil eie 50 prosent hver i fellesforetaket.

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger