Publisert 4. februar 2000

New York State Common Retirement Fund selger aksjene sine i StatoilHydro på grunn av selskapets virksomhet i Iran. – Vi ønsker ikke å støtte regimer med folkemord og terror, sier pensjonsfondet.

IRAN BOIKOTTES: Ahmadinejad, Irans president,
blir boikottet av New Yorks pensjonsfond via salg
av aksjer i internasjonale selskaper som invest-
erer i landet.

Pensjonsfondet i New York har sagt at de ønsker å selge aksjene sine i ni selskaper som har virksomhet i Sudan og Iran, og blant dem er StatoilHydro, skriver TDN Finans, som igjen siterer Dow Jones Newswire.

– Vi venter ikke at våre investeringer skal støtte regimer som støtter folkemord og terror, sier statsrevisor Thomas P. DiNapoli.

De øvrige selskapene som nå får sine aksjer solgt er Gazprom, Inpex, Lukoil, Oil and Gas Natural Corp., OMV, Petrobras, Wartsila og Sinopec. Totalt skal pensjonsfondet selge aksjer for 86 millioner dollar, noe som tilsvarer 545,5 millioner kroner.

Beslutningen om å selge aksjene ble tatt ettersom selskapene ikke svarte eller fordi fondet ikke var fornøyd med svarene de ga på spørsmål om investeringene og risiko. To år er brukt på å granske selskapene, risiko, og i noen tilfeller vurdere den humanitære innsatsen i de enkelte landene, skriver TDN Finans.

Ikke enig
StatoilHydro er ikke enig med vurderingen, og mener de har gitt tilstrekkelig med opplysninger til pensjonsfondet.

– Vi har vært fullstendig åpne om våre investeringer og videre investeringsplaner i Irak. Når de skriver at de ikke har fått tilstrekkelig med opplysninger fra oss, så er dette ikke riktig. Vi har svart åpent på dette, sier pressetalsmann Kai Nielsen i StatoilHydro til TDN Finans.

Fondet kommer til å videre overvåke og eventuelt stanse investeringer i Eni, Repsol, Shell, Total, ABB, Alstom og Snam Rete Gas.

Siste fra forsiden

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

+

Terminerer kontrakten for Blackford Dolphin – sender riggen til India

Åtte selskaper har søkt om areal for CO2-lagring

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger