Publisert 4. februar 2000

Irans president Mahmoud Ahmadinejad åpnet i går fase seks av South Pars-feltet i Iran, som StatoilHydro har bygget ut. Første plattform er i drift, og nå skal det norske selskapet trekke seg ut av feltet, og Iran.,

På VEI UT AV IRAN: Forteller StatoilHydros Kjersti
Tvedt Morstøl. (Foto: STATOILHYDRO)

StatoilHydro er operatør for utbyggingen av fase seks, syv og åtte i det enorme feltet, men etter press fra amerikanske myndigheter i sommer meldte selskapet at de ikke ville gjøre nye investeringer i landet. Forpliktelsene på disse tre South Pars-fasene skal selskapet dog fullføre.

Den første delen av South Pars 6 til 8 er nå i produksjon, mens de to neste er planlagt å være on stream ved årsskiftet og i løpet av første halvår 2009.

– Som vi sa i august i år, så fullfører vi våre forpliktelser knyttet til South Pars, men vi vil ikke gjøre nye investeringer i Iran. Installasjonene vil gradvis overleveres til det nasjonale iranske oljeselskapet som er operatør, etter hvert som installasjonene kommer i produksjon. Vår involvering vil fases ut når vi har fått den tilbakebetalingen som tidligere er avtalt, forteller pressetalskvinne Kjersti Tvedt Morstøl i StatoilHydro til Oilinfo.

De tre fasene vil produsere 104 millioner kubikkmeter gass, 158.000 fat kondensat og 4,450 tonn flytende petroleumgass i døgnet.

– Inntektene fra eksporten av kondensat vil være 41 milliarder kroner i året, sier direktør i Petropars, Gholam Reza Manouchehri ifølge Dow Jones Newswire.

Siste fra forsiden

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

+

Terminerer kontrakten for Blackford Dolphin – sender riggen til India

Åtte selskaper har søkt om areal for CO2-lagring

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger