Publisert 4. februar 2000

Shtokman-feltet blir bygget ut med flytende plattformer som kan taues vekk hvis isfjell driver mot feltet, avslører StatoilHydro., Shtokman-konsortiet med Gazprom, StatoilHydro og Total planlegger åprodusere 3,7 billioner kubikkmeter naturgass fra Shtokman-feltet ved bruk avflytende plattformer som kan taues vekk i krisesituasjoner.

Det var StatoilHydros Lars Hvalbye som lettet på sløret omShtokman-planene under Kirkenes-konferansen torsdag denne uken, melder BarentsObserver.

Det er ikke første gang oljeselskaper velger plattformer som kanflyttes når isfjell truer. Isfjellene utgjør ikke bare en kollisjonsfare, destore isfjellene kan også skrape havbunnen og ødelegge alt avundervannsinstallasjoner og rør som ikke er gravd ned. Petro-Canada harallerede bygget ut Terra Nova-feltet i Newfoundland med installasjoner som kanflyttes hvis isfjellene er for store til å taues bort.

Hvalbye fortalte at Shtokman-plattformene vil bli koblet tilhavbunnen med spesielle havbunnsrammer. En av de store utfordringene medløsningen blir nemlig å raskt få koblet plattformene på igjen og fortsetteproduksjonen etter et nødavbrudd.

Det planlegges også to landbaserte anlegg; et røranlegg og etLNG-anlegg. Det førstnevnte anlegget vil føre gassen videre i rørledninger nedtil Volkhov ved østersjøen, skriver BarentsObserver. Det andre anlegget vilkjøle ned gassen til LNG som så kan skipes til internasjonale markeder.

Siste fra forsiden

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

+

Terminerer kontrakten for Blackford Dolphin – sender riggen til India

Åtte selskaper har søkt om areal for CO2-lagring

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger