Publisert 19. oktober 2007

Ledelsen i StatoilHydro er skuffet etter at planene for Troll videreutvikling ikke blir godkjent av Olje- og energidepartementet. Oljedirektoratet er derimot godt fornøyd med avgjørelsen.

NTB/petro.no

Troll C. Foto: StatoilHydro

Fredag meldte StatoilHydro at de går inn for å avslutte Troll videreutvikling (TFD), fordi prosjektet er helt avhengig av produksjonstillatelser ut over dagens nivå. Olje- og energidepartementet (OED) vil ikke gi disse tillatelsene, fordi de mener økt uttak av gass på Troll vil svekke mulighetene for å hente ut store oljemengder fra feltet.

– Vi syns dette er veldig skuffende. Vi har hatt stor tro på dette, og mange har jobbet lenge og hardt med disse planene, sier informasjonsdirektør Ola Morten Aanestad i StatoilHydro til NTB.
Meddelelsen fra departementet ble sendt til rettighetshaverne på Troll torsdag.

– Vi må ta departementets beslutning til etterretning, og har anbefalt partnerskapet at prosjektet stanses med umiddelbar virkning, sier StatoilHydros konsernsjef Helge Lund.

OD fornøyd
Oljedirektoratet (OD) er fornøyd med Olje-og energidepartementets beslutning.
– Vi er godt fornøyd med en beslutning som ivaretar utvinningen av olje- og gassressursene på norsk sokkel i et langsiktig perspektiv, sier sjefsingeniør Leif Hinderaker i OD til Petro.no.

En studie utført av Statoil og Hydro som ble gjort kjent i september i år viste at produksjon på Troll har stor effekt også på trykkutviklingen i områder som strekker seg langt utover selve Troll-feltet, og gi konsekvenser i området fra Gjøa i nordøst til Brage i sørvest (Sognefjorddeltaet).

Departementets beslutning er isolert begrunnet til olje- og gassressursene på selve Trollfeltet, men Hinderaker tror likevel at den nevnte rapporten fra Statoil og Hydro kan ha vært et tilleggsmoment i vurderingen som ligger til grunn for beslutningen.

Balansert uttak
Olje– og energiminister Åslaug Haga (Sp) sier avgjørelsen var en komplisert prosess med en enkel begrunnelse:

– Vi vil ha opp oljen før vi henter ut gassen. Utvinner vi mer gass nå vil trykket svekkes, slik at vi ikke får ut all oljen. Dette handler om klok ressursforvaltning, sier Haga til NTB.

Oljedirektoratet har regnet ut at en akselerert gassproduksjon, slik planen var i TFD, ville føre til et direkte oljetap på rundt 65 millioner fat. I tillegg mener direktoratet at en omfattende gassproduksjon kan gå ut over oljeutvinningen på lang sikt. Tapseffektene totalt er anslått til opp mot 600 millioner fat.

– Vi er opptatt av å utnytte den oljen som er påvist i feltet. Gassen kan vi hente opp på et senere tidspunkt, sier Haga.

Konsekvenser
I forbindelse med mulig økt gassproduksjon på Troll har mulighetene for en rørledning til Belgia, Nederland eller Storbritannia blitt utredet. Som operatør for transportsystemet på norsk sokkel har Gassco ledet arbeidet Gas Network Expansion-prosjektet (GNE). På et møte fredag, anbefalte Gassco selskapene bak GNE å avvikle prosjektet.

– Gjennom hele utredningen har problemstillingen rundt utvinning av olje og gass ligget der parallelt. Derfor har vi tatt høyde for at dette kunne skje. For vår del finnes det alternativer, det er fremdeles behov for å styrke infrastrukturen på norsk sokkel, sier direktør Thor Otto Lohne i Gassco.

Ifølge olje- og energiministeren vil ikke avgjørelsen om Troll svekke Norges stilling som gassleverandør til Europa.
– Norges eksport dekker vel 16 prosent av det europeiske gassforbruket. Vi skal øke gassproduksjonen like mye som tidligere meldt, fra dagens nivå på 86 milliarder Sm3 til 125-140 milliarder Sm3 gass per år i løpet av det neste tiåret, sier oljeministeren.

Konsernsjef Helge Lund i StatoilHydro understreker at målet om å realisere det fulle potensialet på norsk sokkel ligger fast.
– Arbeidet med Troll videreutvikling har lagt et godt grunnlag, sier Lund.

Se også:
Rask gass kan svekke oljeproduksjonen på Troll

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

OneSubsea og Subsea 7 skal utvikle Wisting sammen med Equinor

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger