Publisert 21. januar 2008

StatoilHydro har søkt om utvidet utslippstillatelse for Snøhvit. I tillegg kan LNG-anlegget på Melkøya utenfor Hammerfest avgi opptil 1,5 millioner tonn CO2 og 2.200 tonn sot fra fakling.

NTB

Selskapet opplyste mandag at det har søkt Statens forurensingstilsyn (SFS) om utvidet oppstartsperiode for Snøhvit. Det har også redegjort for økte CO2-utslipp fra LNG-anlegget på Melkøya ved Hammerfest.

– Under normale driftsforhold vil utslipp være om lag 0,2 millioner tonn årlig. StatoilHydro vil kjøpe utslippskvoter for CO2-utslippene, skriver selskapet i en pressemelding.

Alvorlige konsekvenser
Bellona mener at utslippsplanene må skrinlegges før alle andre muligheter er utforsket. Klimakonsekvensene kan blir store.

– Det er ingen overraskelse at man har problemer på Snøhvit, men omfanget av de her varsler er så stort at dette får klimapolitiske konsekvenser. Utslippene vil øke Norges klimagass utslipp i perioden det gjelder med oppimot 5 prosent, sier nestleder Marius Holm i Bellona.

Organisasjonen krever at StatoilHydro ikke får gjøre mer oppstartsforsøk før man har klarlagt alle muligheter for å unngå utslipp.
– Vi frykter at dette vil fortsette over lengre tid. Slike utslipp vil måtte kompenseres gjennom andre innstramninger, sier Holm.

Utvidet oppstart
Grunnen til de store utslippene er at oppstartsperioden for Snøhvit blir lengre enn planlagt. Det er i denne perioden det vil bli avgitt ekstraordinære utslipp.

Pressetalsmann i StatoilHydro Gisle Johanson opplyser til Aftenbladet.no at selskapet planlegger en revisjonsstans på anlegget i juli.
– Vi søker altså om økte utslipp fram til da. Jeg understreker imidlertid at vi gjør hva vi kan for å begrense utslippene, sier Johanson.

Siste fra forsiden

+

Equinor positive til krav om erstatningskraft – hvis staten tar stor del av regningen

Havtil gransker brann på Statfjord A

Milliardene renner inn – men svakere resultat for Equinor

+

Vår plusser på borekampanjen med enda en letebrønn i Barentshavet

+

Aker BP fremskynder oppstart på Tyrving

+

Planlegger å bore inntil to Eirin-brønner i året

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger