Publisert 4. februar 2000

Den russiske gassgiganten Gazprom taper land på det europeiske gassmarkedet. Gazprom-partner og -konkurrent StatoilHydro grabber derimot til seg markedsandeler fra russerne.

Gazprom og StatoilHydro undertegnet for rundt en uke siden en samarbeidsavtale om å jobbe sammen om geologisk utforskning, utbygging og produksjon av olje og gass i nordområdene . Selskapene er også partnere i utbyggingsselskapet Shtokman Development AG, som har ansvaret for å bygge ut det enorme gassfeltet Shtokman. Det stopper derimot ikke selskapene i å være arge konkurrenter på det europeiske gassmarkedet.

Ifølge BarentsObserver falt Gazproms gasseksport til EU med 35,3 prosent i løpet av årets første kvartal. I samme periode klatrer StatoilHydro på gasstigen, og den europeiske gasseksporten til Helge Lund og hans kollegaer ligger nå kun fem prosent under Gazproms eksportnivå. Dette er enorm utvikling sammenlignet med det samme nivået for rundt ett år siden. Da eksporterte Gazprom dobbelt så mye gass til Europa som StatoilHydro.

årsaken til utviklingen er ifølge den russiske avisen Kommersant tosidig. På den ene siden synker gasskonsumet i Europa. Samtidig synker Gazproms totale produksjon i første kvartal med åtte prosent sammenlignet med samme periode i fjor, mens StatoilHydros gassproduksjon steg med 21 prosent.

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

+

Terminerer kontrakten for Blackford Dolphin – sender riggen til India

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger