Publisert 4. februar 2000

Klima- og forurensningsdirektoratet (Klif) lover å følge Statoil med argusøyne, når selskapet starter leteboring på prospektet Skrugard utenfor Bjørnøya i Barentshavet.

Statoil starter leteboring utenfor Bjørnøya i oktober i år. (Foto: NASA)

Letebrønnen ligger 145 kilometer fra området rundt Bjørnøya, som i forvaltningsplanen for Barentshaver er derfinert som særlig verdifullt og sårbart i miljø- og ressurssammenheng.

– Kartlegging av nærområdet for den aktuelle brønnen, har vist at det ikke er koraller eller annen spesielt sårbar bunnfauna i området, skriver Klif i en pressemelding.

Er strengere
Samtidig lover Klif å stille strengere krav til leteboring på prospektet, enn normalt.

– De oljedriftssimuleringene som er gjort, viser at olje ikke vil nå land eller iskanten ved en eventuell oljeutblåsning. På grunn av nærheten til iskanten, stiller Klif likevel krav om at akutt forurensning skal oppdages innen en time, skriver Klif.

– Dette kravet er strengere enn det som er lagt til grunn i Statoils beredskapsanalyser, sier hanne Marie øren, seksjonssjef i Klif.

Begynner i oktober
Statoil starter leteboringen i oktober i år. Det er en periode av året med dårlige lysforhold. Derfor krever Klif at Statoil må ha raskt tilgang til overvåkingsutstyr som fungerer godt i mørke. Kravet kan oppfylles ved for eksempel bruk av oljedetekterende radar på fartøy i kombinasjon med luftbåren infrarød overvåkning.

Klif har også vurdert is som et potensielt problem for operatørselskapet.

– Statoil må i størst mulig grad benytte beredskapsfartøy, lektere for lagring av oppsamlet emulsjon og øvrig beredskapsmateriell, som er klargjort for å begrense nedising.

Siste fra forsiden

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

+

Terminerer kontrakten for Blackford Dolphin – sender riggen til India

Åtte selskaper har søkt om areal for CO2-lagring

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger