Publisert 4. februar 2000

Skrugard ble treff, se de to andre storfunnene Statoil håper på i 2011.

AVALDSNES: Statoil skal bore vest av Lundins
Avaldsnes-funn, som ble gjort i fjor.
(Ill.: LUNDIN)

Etter at denne saken stod på trykk, har resultatene fra Skrugard kommet. Statoil gjorde et funn i brønnen, som selskapet selv karakteriserer som det viktigste funnet på ti år. Klikk her for å lese mer om Skrugard .

De tre prospektene er alle kategorisert som Impact-brønner, det vil si at ressursanslagene for brønnene ligger på over 100 millioner fat oljeekvivalenter.

– De mest spennende i år er Skrugard, som bores nå, Aldous Major nord og sør og King Lear, sier Gro Gunleiksrud Haatvedt, ny letedirektør for norsk sokkel i Statoil. Haatvedt begynte i den nye jobben ved nyttår, og var før det landsjef for Statoil i Libya.

– Aldous Major er spennende på grunn av potensielt store volumene i området, sier Haatvedt.

Les mer om denne leteaktiviteten på norsk sokkel i vår faste spalte Leteuken. Klikk her!

Aldous / Avaldsnes
Aldous Major er trolig den samme strukturen som Lundins Avaldsnes-funn fra i fjor, som ble gjort i lisens 501. Dette var fjorårets største funn, og ble ved funntidspunktet beregnet å inneholde 377 millioner fat oljeekvivalenter. Lundin har planer om å bore flere brønner på Avaldsnes, men nå vil også Statoil undersøke om funnet strekker seg inn i Statoils lisens 265.

– Vi har planer om å bore to brønner på Aldous Major, trolig blir det i sommer. Dette prospektet ligger et stykke vest for Avaldsnes/Aldous, og dette funnet viser at potensialet i området er betydelig, forteller Haatvedt til PetroNews Weekend.

Statoil har tidligere gjort funnet Ragnarrock i samme område:

– Ragnarrock har interessante in place-volumer, men reservoaret er ganske tett, så det funnet er avhengig av en del teknologiutvikling. Men dette er et interessant område, og om Aldous Major slår til, gjør det også Ragnarrock mer interessant, sier Haatvedt.

I det samme området ligger også Det norskes funn Draupne / Hanz, i tillegg til Luno og tilgrensende funn som Lundin planlegger å inkludere i Luno-utbyggingen.

Statoil selv ønsker ikke å gå ut med mulige reserveanslag for prospekter som ikke er boret enda, men etter det PetroNews Weekend kjenner til, opererer en av lisenspartnerne med bruttoressurser på mellom 140 og 500 millioner fat oljeekvivalenter. Statoil er operatør med en andel på 40 prosent i PL 265, hvor Aldous Major ligger, mens Petoro har en andel på 30 prosent, Det norske har en andel på 20 prosent og Lundin har en andel på 10 prosent.

BORER På SKRUGARD: «Polar Pioneer».
(Foto: TRANSOCEAN)

Skrugard
For tiden borer også selskapet på letebrønnen 7220/8-1 med «Polar Pioneer». Den brønnen ligger i lisens 532 i Barentshavet, og ble spuddet 22. februar. Dette prospektet har tidligere blitt omtalt som et av de mest spennende prospektene fremover av oljedirektør Bente Nyland, og boringen er også høyt på lista over håpefulle prospekter for Statoil:

– Blir det funn på Skrugard kan det bekrefte en ny letemodell, og gi veldig spennende muligheter i forhold til utbygging i Barentshavet. Den brønnen kan låse opp en ny provins i Barentshavet, men det er for tidlig å si enda, sier Haatvedt til PetroNews Weekend.

Etter det PetroMedia kjenner til, skal anslagene for Skrugard ligge på rundt 200 millioner fat brutto oljeekvivalenter. Statoil er operatør for PL532 med en andel på 50 prosent, mens Eni har 30 prosent og Petoro har 20 prosent.

Les mer om denne leteaktiviteten på norsk sokkel i vår faste spalte Leteuken. Klikk her!

Det siste prospektet på Statoils toppliste for det neste halve året er King Lear.

King Lear
King Lear ligger i lisensene 146 og 333 i Ekofisk-området, og er egentlig samme prospekt som ble boret av Saga i brønnen 2/4-14 på 80-tallet. Det ble forlatt av Saga etter en kraftig undervannsutblåsning.

– King Lear ligger også an til å kunne åpne en ny region og bli en egen utbygging, sier Haatvedt, som minner om at Statoil har skaffet seg betydelig HPHT (høyt trykk og høy temperatur)-erfaring, samt at det er boret en brønn til på lisensen siden Saga-hendelsen på åttitallet..

Etter det PetroMedia kjenner til regner Statoil King Lear som et Impact-prospekt, noe som betyr at anslagene er på over 100 millioner fat oljeekvivalenter. Brønnen skal bores i tredje kvartal, trolig i august, av «Maersk Gallant».

Siste fra forsiden

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

+

Terminerer kontrakten for Blackford Dolphin – sender riggen til India

Åtte selskaper har søkt om areal for CO2-lagring

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger