Publisert 4. februar 2000

Utsettelser, lav produksjon og reservoarproblemer preger Statoils oljesandprosjekter i Canada.

– Det er riktig at vi ikke har et førsteklasses reservoar. Men det er langt fra det verste. Vi har 20 til 30 meter med oljesand av høy kvalitet, men det er noen såkalte tyvsoner, sier Statoils Canada-sjef Lars Christian Bacher til Teknisk Ukeblad .

Bakgrunnen er Statoils oljesandutvinning i Canada. I 2007 kjøpte Statoil North American Oil Sands Corp. for 2,2 milliarder dollar. Selskapet hadde fire oljesandlisenser, men reservoarene har vist seg å være mye dårligere enn forventet, og Statoil sliter med lønnsomheten i prosjektene, skriver TU.

Statoils problemer skyldes at det er vann både over og under reservoaret, som stjeler varme fra dampen som injiseres. Det er også store soner med leire som hindrer dampen fra å spre seg skikkelig. Oljen blir ikke flytende uten dampen.

Ifølge tidsplanen skulle Statoil i disse dager startet produksjonen på Corner-lisensen som ligger nord for demoprosjektet Leismer.

Dette ville gitt selskapet en produksjon på 80 000 fat olje per dag. Men på grunn av reservoarproblemene er planene endret. Utvidelsen på Leismer er utsatt på ubestemt tid, og Corner-prosjektet er utsatt til 2017.

– Vi har lagt opp til en stegvis utbygging av vårt område for å sikre at vi kan implementere læring fra tidligere prosjekter. Vi mener det er riktig å sette av nødvendig tid i planleggingsfasen, slik at vi er sikre på at vi velger en optimal utbyggingsløsning. Dette bidrar også til å redusere risikoen for kostnadsoverskridelser i utbyggingsfasen. Vi forventer å kunne sanksjonere Corner-prosjektet i løpet av 2013 og det vil kunne gjøre produksjonsstart i 2017 mulig, sier informasjonssjef Bård Glad Pedersen i Statoil til Teknisk Ukeblad.

Siste fra forsiden

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

+

Terminerer kontrakten for Blackford Dolphin – sender riggen til India

Åtte selskaper har søkt om areal for CO2-lagring

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger