Publisert 8. januar 2006

Oljedirektør Gunnar Berge er på villspor når han kritiserer miljøvernminister Helen Bjørnøy (SV) for å rokke ved Norges forutsigbarhet i forhold til oljeselskapene.

NTB

Det sier statssekretær Henriette Westhrin (SV) i Miljøverndepartementet i en kommentar til Berges sterke kritikk mot miljøvernministeren for ikke straks å bekrefte at Goliatfeltet kan bygges ut for oljeproduksjon.

Bjørnøy selv er syk med influensa denne helgen.

Westhrin sier at det italienske oljeselskapet, Eni, fikk sin letetillatelse bekreftet av den nye regjeringen. Samtidig ble det da presisert at tillatelse til å lete ikke er det samme som tillatelse til å produsere.

Gass, ikke olje
Statssekretæren understreker at det Bjørnøy har presisert er vanlig forvaltningsprosedyre i Norge.

– Bjørnøys uttalelser kan umulig ha kommet overraskende på sjefen for Oljedirektoratet som bør være kjent med de prosedyrer som skal følges fram til en søknad om utvinning er avgjort, sier Westhrin.

Hun minner om at hele Snøhvit-prosjektet handler om gass og ikke olje. Det var et viktig poeng den gang utbygging ble besluttet.

– Vi må nå få nærmere orientering om selve funnet som er gjort, hva det består av og hvordan det er tenkt utnyttet, sier statssekretæren.

Sårbart område
Westhrin sier det heller ikke bør være overraskende at funnet på Goliat krever en grundig og seriøs behandling også fra miljøvernhensyn. Det arbeides med en forvaltningsplan for nordområdene, og funnet på Goliat er gjort i et såkalt kystnært område.

At det må stilles vilkår for utvinning og foretas grundige analyser av alle sider før det eventuelt kan gis tillatelse til å utvinne olje, er ikke i strid med petroleumsloven.

– Derfor er det vanskelig å forstå hvorfor oljedirektøren allerede på det nåværende tidspunkt kritiserer regjeringen, sier Westhrin.

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

OneSubsea og Subsea 7 skal utvikle Wisting sammen med Equinor

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger