Publisert 4. februar 2000

Stavangerregionen har i løpet av de siste 40 årene utviklet seg til en av de sterkeste energiklyngene i Europa. Nå vil Murmansk-regionen engasjere seg i et nært samarbeid med den norske oljehovedstaden.

Det skriver Barentsobserver .

Troms og Finnmark har noen av de samme erfaringene med tilrettelegging av næringsutvikling, herunder i Harstad og Hammerfest, og har lang erfaring med samarbeid med Nordvest-Russland.

Den nye samarbeidsavtalen mellom Rogaland, Troms, Finnmark på norsk side og Murmansk i Russland, kommer til å styrke samarbeidet mellom regionene i olje-og gassektoren.

Samspill
En viktig faktor i den industrielle utviklingen av norske regioner er at det har oppstått som samspill mellom næringen selv og regionale myndigheter.

– Vi er glade for å dele erfaringer med Norge å legge til rette næringsutvikling. Med dagens avtale tar vi et viktig skritt for å fortsette og utdype samarbeidet mellom Norge og Russland, sier sentralbanksjef Dmitry Dmitrienko til Barentsobserver.??

Forbedring av forholdene for utenlandske selskaper som ønsker å etablere seg i Russland og Murmansk-regionen er en av de viktigste grunnene for samarbeidet. Tidligere analyser har vist at det er viktig for lokal og regional utvikling at tiltak iverksettes for å legge til rette for næringen.??

Et viktig fundament for samarbeidet er at regionale press er nødvendig for å oppnå godkjenning for endringer som kan bidra til økt regionale konsekvenser. Slikt press kan styrkes ved å henvise til erfaringer fra regioner i Norge.??

– Rogaland fylkeskommune er glad for å bidra til å utvikle langsiktige relasjoner til Russland til gjensidig nytte for begge land, sier fylkesmann i Rogaland Janne Johnsen til Barentsobserver.

Prosjektet er finansiert av Utenriksdepartementet, de deltakende fylkene, Innovasjon Norge og det norske Barentssekretariatet.

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

OneSubsea og Subsea 7 skal utvikle Wisting sammen med Equinor

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger