Publisert 29. juni 2007

FN-inspektørene som besøker Nord-Korea og myndighetene i Pyongyang har inngått avtale om stenging av landets største atomreaktor.,
NTB

Inspektørene fra FNs atomenergibyrå IAEA er blitt enige med Nord-Koreas myndigheter om hvordan byrået skal overvåke og verifisere stengningen av landets største atomreaktor, melder flere medier.

– Vi har inngått denne avtalen om hva våre overvåkings- og verifiseringsoppgaver er i prinsippet, sier IAEAs visedirektør Olli Heinonen til kringkastingsselskapet APTN.

IAEA-inspektørene besøker Nord-Korea for første gang siden de ble utvist derfra i 2002.

Tidspunkt ubestemt
Heinonen og hans gruppe skal rapportere til IAEAs styre innen en uke, men han bemerket fredag at tidspunktet for stenging av Yongbyon-anlegget må avgjøres av de seks landene som deltar i samtalene om Nord-Koreas atomprogram. Bortsett fra Nord-Korea selv deltar Sør-Korea, Kina, Japan, Russland og USA i forhandlingene.

– Når de bestemmer det, skal vi være klare, sa Heinonen.

Den 5 megawatt sterke reaktoren antas å kunne produsere nok plutonium til å lage en atombombe i året. Den er helt sentral i de internasjonale anstrengelsene for å få stoppet Nord-Koreas planer om å utvikle atomvåpen. Nord-Korea gjennomførte en form for prøvesprengning i oktober i fjor.

Yongbyon-anlegget består av rundt 100 bygninger. En 50 megawatts reaktor er under bygging.

Inspeksjon
Inspektørene fra IAEA var også fornøyde etter besøket ved atomanlegget i Yongbyon torsdag.

– Vi besøkte alle stedene som vi planla å besøke, og samarbeidet var utmerket, sa Heinonen.

Inspeksjonen av Yongbyon-anlegget var IAEAs første siden byrået ble kastet ut i desember 2002. Ifølge nyhetsbyrået Kyodo var atomreaktoren ved anlegget, som ligger 100 kilometer nordøst for hovedstaden, fortsatt i drift.

Besøket fra FNs atominspektører er i tråd med avtalen som ble inngått med Nord-Korea i februar. Ledelsen i Pyongyang lovet da å stenge reaktoren i Yongbyon i bytte mot sårt tiltrengt energibistand og et bedre forhold til USA og Japan.

Også en gruppe EU-parlamentarikere som denne uka besøkte landet, sa etter besøket at de trodde nordkoreanerne ville innfri avtalen med USA, Kina, Japan, Sør-Korea og Russland.

Siste fra forsiden

+

Equinor positive til krav om erstatningskraft – hvis staten tar stor del av regningen

Havtil gransker brann på Statfjord A

Milliardene renner inn – men svakere resultat for Equinor

+

Vår plusser på borekampanjen med enda en letebrønn i Barentshavet

+

Aker BP fremskynder oppstart på Tyrving

+

Planlegger å bore inntil to Eirin-brønner i året

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger