Publisert 4. februar 2000

Fire stengte kjernekraftverk i Japan og sju planlagt stengte kjernekraftverk i Tyskland sender gassprisene kraftig oppover. – En sjokkeffekt, sier råvareanalytiker Thina Saltvedt.

– Vi ser en sjokkeffekt på gassprisene, sier Saltvedt i Nordea Markets til Dagens Næringsliv.

Mens oljeprisen sank de første dagene etter jordskjelvet i Japan, gjorde gassprisene det stikk motsatte. Siden før jordskjelvet har prisene på britisk naturgass med levering i juni steget med nærmere 14 prosent.

At Tyskland besluttet å stenge ned sju gasskraftverk midlertidig har sendt prisene ytterligere opp. Gassprisene er nå på sitt høyeste nivå på over to år, og prisene økte for fjerde dag på rad i går, skriver avisen.

– Japan må erstatte kjernekraften, og vil benytte både olje, gass og kull til å fyre sine reservekraftverk. Forrige gang det var nedstengning av et stort kjernekraftverk i Japan, i 2007, så vi også en økning i gassprisene. Japanere har flere kraftverk stående i reserve, og kan raskt fyre opp, sier Saltvedt, og legger til at de har rundt 40 terminaler der de kan ta imot flytende gass.

– Vi venter at etterspørselen etter både gass og olje vil øke som følge av nedstengningen av kjernekraftverkene. Men bortfallet er ikke så stort at det vil ha noen stor effekt på gassprisene på sikt, legger hun til.

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

OneSubsea og Subsea 7 skal utvikle Wisting sammen med Equinor

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger