Publisert 4. januar 2007

Både LO i Oslo, Antirasistisk Senter og Likestillings- og diskrimineringsombudet reagerer skarpt på at hotellkjeden Scandic nekter en cubansk reiselivsdelegasjon å bo på hotell Scandic Edderkoppen.

NTB

– LO i Oslo krever at regjeringen tar skritt for at slike selskaper som Scandic, som tydeligvis forholder seg til USAs ulovlige boikott- og blokadevirksomhet og ikke til norske myndigheters politikk, nektes å drive næringsvirksomhet her i landet, heter det i en pressemelding fra LO.

Samtidig politianmeldte Antirasistisk Senter torsdag hotellet og administrerende direktør for Hilton-hotellene og Scandic-kjeden i Norge.

Ombud-klage
Også Likestillings og diskrimineringsombud Beate Gangsås vil be hotelledelsen ved Scandic Edderkoppen om en forklaring.
– Vi forventer at hotellet da kommer med en redegjørelse. Hvis denne ikke er tilfredsstillende, vil ombudet ta saken opp som en klagesak, sier avdelingsleder Ann Helen Aarø ved Likestillings- og diskrimineringsombudet sier til NTB.

Hun mener hotellet må begrunne beslutningen med bakgrunn i norske forhold.
– Det er ikke noe som tilsier at ethvert selskap med amerikanske eierinteresser skal kunne ekskludere et lands borgere med den begrunnelse at USA boikotter landet. Vi må se på hvilke regler som gjelder for driften i Norge, påpeker Aarø.

LO i Oslo mener Scandic-kjeden, som er kjøpt opp av den amerikanskeide Hilton-kjeden, bryter med en rekke vedtak i FNs hovedforsamling som fordømmer USAs økonomiske blokade av Cuba.
– I tillegg bryter Scandic med retningslinjene i norsk utenrikspolitikk, fastslår LO.

Hotellet anmeldt
Antirasistisk Senter anmeldte hotellet for brudd på straffelovens paragraf 349a om at ingen skal kunne nektes adgang ut fra deres statsborgerskap eller etniske tilhørighet, opplyser informasjonsleder Henrik Lunde.

Cubanerne skal delta på reiselivsmessen på Lillestrøm i midten av januar og har bodd på Scandic-hotellet Edderkoppen på St. Olavs plass i Oslo i fem år på rad. Scandic ble kjøpt opp av den amerikanske Hilton-kjeden i mars i fjor. På grunn av USAs handelsboikott av Cuba er cubanere nå ikke ønsket ved hotellene.

Like før jul fikk cubanerne beskjed om at de måtte finne seg et annet hotell, skriver VG.
Antirasistisk Senter oppfordrer også arrangøren av reiselivsmessen til å bryte alt samarbeid med Hilton og Scandic-hotellene.

Direktør beklager
Administrerende direktør Geir Lundkvist for Hilton og Scandic i Norge beklager situasjonen.
– De har fått et nytt hotell utenfor Scandic-kjeden, som jeg håper de er fornøyde med. Jeg ønsker ikke å si noe mer om saken, sier Lundkvist til VG.
Scandic er Nordens største hotellkjede med 140 hoteller i ni land.

UD overrasket
Statssekretær Raymond Johansen (Ap) i Utenriksdepartementet er overrasket over saken.
– Dette høres helt uakseptabelt ut. Vi har diplomatiske forbindelser med Cuba, og her høres det ikke ut som det er norske politiske retningslinjer som gjelder, sier han til VG.

Rettsavdelingen i UD var torsdag i gang med å se på saken, får NTB opplyst i departementet.

En lignende sak oppsto i Mexico by i fjor vinter. Da ble 16 cubanere kastet ut av et amerikanskeid hotell mens de deltok i et møte med amerikanske forretningsfolk.

De cubanske regjeringen uttalte at episoden viser hvordan den amerikanske handelsboikotten krenker suvereniteten til tredjeland.

Siste fra forsiden

+

Jakter 353 millioner fat i frontier-brønn: – Interessant at Equinor byttet seg ned i lisensen

+

Oppdaget lekkasje fra plugget brønn på Hod

Sokkelforhandlingene er i gang: – Forventer et solid økonomisk oppgjør

Har satt Eldfisk Nord i produksjon

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

OneSubsea og Subsea 7 skal utvikle Wisting sammen med Equinor

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger