Publisert 30. januar 2006

Siri Kalvig og Thorbjørn Berntsen lover et sterkt engasjement når de nå går inn i den nasjonale komiteen som skal arbeide for FNs miljøprogram UNEP.

NTB

Kalvig, med bakgrunn blant annet som TV2-meteorolog, er spesielt opptatt av klimaendringene og hva som kan gjøres på dette området. Den tidligere miljøvernministeren Berntsen vil legge stor vekt på forbruks- og produksjonsmønstrene i verden, der han mener det ikke skjer noen som helst fremgang.

Sammen med biskop Finn Wagle ble Kalvig og Berntsen mandag utnevnt av ForUM (Forum for utvikling og miljø) og miljøvernminister Helen Bjørnøy (SV) til medlemmer av den nasjonale komiteen som skal arbeide for UNEP.

Elin Enge i Norsk Folkehjelp og Halle Jørn Hanssen, styreleder i ForUM, er også med i den nye komiteen som har til oppgave å spre kunnskap og engasjement for globale miljøspørsmål for FN-organisasjonen.

Provosert
Siri Kalvig sier hun er provosert av dagens norske klimadebatt der mange hevder at klimaendringene ikke er reelle.

– Klimaendringene er en realitet, og det er det vi nå må diskutere, sa Kalvig på pressekonferansen i Miljøverndepartementet der de nye medlemmene ble presentert.
Hun mener at den nyoppnevnte komiteen får en fantastisk mulighet til å bidra til diskusjonene på dette området i global sammenheng.

Thorbjørn Berntsen er provosert over at det, etter hans mening, ikke skjer noen ting når det gjelder forbruks- og produksjonsmønstrene i verden.

– Og her kommer klimapolitikken inn. I Norge gjør vi stikk motsatt av det vi burde gjøre, vi tar nemlig opp mer olje og gass enn noen gang, og da må det gå som det går med klimaet, sa en engasjert Berntsen, som mener politikerne selv ikke tar miljøvern alvorlig nok.
– Politikerne er flinke til å stille diagnoser, men ikke til å sørge for skikkelig medisin, sier han.

Verdispørsmål
Hvordan overleverer vi kloden til våre barn og barnebarn? Det mener miljøvernminister Helen Bjørnøy er fremtidens viktigste verdispørsmål.

– Det krever et sterkt samspill mellom ulike miljøer, både innen næringsliv og politikk. Vi må spille på lag for å møte utfordringene, og vi må handle, ikke bare snakke om hva vi burde ha gjort, sier Bjørnøy.

Den nyoppnevnte komiteen er en av 26 nasjonale UNEP-komiteer som skal skape engasjement for internasjonale miljøspørsmål og UNEP i den nasjonale samfunnsdebatten.
Norge er et av de første landene som oppretter en komité med kjente samfunnspersoner for å sette søkelys på miljøspørsmål som klima, bærekraftig utvikling og etisk forbruk og handel.

I tillegg til å bidra til markeringen av den internasjonale miljødagen 5. juni, skal komiteen også styrke arbeidet for å utvikle UNEP fra et miljøprogram til en Verdens miljøorganisasjon.

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

OneSubsea og Subsea 7 skal utvikle Wisting sammen med Equinor

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger