Stillheten rundt Yme

Publisert 15. mars 2013
Kommentar: På Dagbladets nettsider har ikke Yme blitt nevnt på 13 år. Hos VG når saken knapt til forsiden. Og debatten om milliardsmellen blir stort sett overlatt til de smale fora. Det er problematisk.

,

Kommentar av journalist/redaktør Lars Taraldsen

Kanskje virker det simpelt og ugreit med angrep på tabloidenes dekning av oljebransjen, kanskje er det også helt feil. Kanskje virker det som en øvelse som kan gjentas til det kjedsommelige. Men det er det verdt. Særlig når det kommer til Yme-saken.

Yme-skandalen har fått nok en utvikling denne uken: Operatør Talisman og plattform-eier SBM har blitt enige om veien videre: Yme skrapes. For oss som har fulgt med på saken en stund, var kanskje ikke dette et overraskende resultat; det ble varslet allerede for noen måneder siden av SBM, uten at Talisman da var helt med på notene.

LES OGSÅ:

Som julekvelden på kjerringa

Det er første gang dette skjer i Norge med en splitter ny plattform, før den har kommet i produksjon. At prisen på dette blir så høy som den blir, og at store deler av regningen tilfaller oss alle, burde få debattantene frem på nasjonalt plan. Gjerne også i tabloide format. Prisen det er snakk om kan være ti milliarder kroner. Teknisk Ukeblad har tidligere regnet overskridelsene om i hvor mange operahus man kaster ut vinduet. Det nærmer seg nå tre. Uten at en dråpe har blitt produsert.

Spørsmålet er hvorfor dette ikke havner i nyhetsledende media. Spørsmålet er hvorfor Dagbladet vier mer spalteplass til Justin Biebers hamster, enn til Yme-skandalen. Det kan helt sikkert ha flere årsaker. Kanskje har det noe med tallene som blir operert med, som kan gjøre de fleste tallblinde . Kanskje har det noe med det generelle kunnskapsnivået om olje- og gassbransjen. Eller kanskje det rett og slett ikke engasjerer nok lesere. Det er i så fall trist – og problematisk.

Problematisk er det fordi dette er et signal som sier at uansett hva som skjer i denne delen av industri-Norge, så kan det bare skje. Vi legger oss ikke opp i det. Når man har kommet dithen, spesielt på et så stort område av næringslivet som petroleumsindustrien faktisk er, bør man stille spørsmål om samfunnsoppdraget blir tatt på alvor. Vil det for eksempel være vanskelig for Dagbladet, med et så stort publikum, å skape en bred debatt eksempelvis om det er greit at milliardoverskridelser skal kunne skrives av med 78 prosent på skatten? Sannsynligvis ikke.

Yme-problemene har vært kjent lenge, og saken har i og for seg vært skrevet om like lenge – både av norske og internasjonale medier. Men omtalen i det offentlige rom har begrenset seg til de mer smale mediene. Spesielt har Teknisk Ukeblad fulgt skandalen tett, men også hos de andre usual suspects (oss, E24, Aftenbladet, DN og Offshore) har Yme lenge blitt omtalt som et skandaleprosjekt. Ellers er det skremmende mye byråstoff som går igjen – dersom redaksjonene velger å ha dekning i det hele tatt.

Men hva er årsaken til at denne skandalen ikke engasjerer? Et raskt søk på ”Yme” på Dagbladets nettsider , gir resultater som er rundt 13 år gamle; altså før kanadiske Talisman ble operatør av lisensen. Den store smellen har ikke blitt nevnt med ett ord. Om man søker på ”skandale” på samme nettsted, er skandalene som dukker opp stort sett relatert til kjønnslig omgang eller fotball. Et søk hos VG gir solide resultater gjennom E24s dekning av Yme-saken. Men det er fortsatt skremmende stille blant debattantene.

LES OGSÅ:

Skraper Yme

Skriver ned Yme med 8,7 milliarder

Sier nei til Yme-gransking

Det var interessant å lese Aslak Sira Myre sin kommentar i Dagsavisen for en tid siden, der han pekte på at professor emeritus Øystein Noreng måtte oppleve en kjedelig episode med en muslimsk drosjesjåfør, før han ble omtalt i mer enn notisstoff.

”For et par uker siden var professor Øystein Noreng på framsida av VG. Noreng er en interessant figur, han forsker på landets levebrød, på norsk oljepolitikk, internasjonale oljemarkeder og økonomi. Han tenker fritt og tidvis kontroversielt. Ingen usannsynlig kandidat til framsida i noen avis i oljelandet Norge, altså. Men det var ikke olja og økonomien som brakte Noreng inn i senteret av norsk offentlig debatt i et par dager. Det var drosjesjåføren hans. Noreng skulle rekke et fly på Gardermoen, men mista det fordi den muslimske drosjesjåføren stoppa bilen midt under turen for å be. Noreng var kun en rekvisitt i saken som føyde seg inn i en tilsynelatende uendelig rekke av muslimnytt,” skriver Sira Myre.

Innlegget fra Sira Myre på Dagsavisens Nye meninger resulterte i tre kommentarer. Det sier kanskje litt om hva som får opp temperaturen i det offentlige ordskiftet – og hva som egentlig blir definert som skandaler.

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

OneSubsea og Subsea 7 skal utvikle Wisting sammen med Equinor

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger