Publisert 4. februar 2000

Stinger Technology har tatt i bruk en av verdens minste fjernstyrte undervannsfarkoster, VideoRay, for å inspisere undersjøiske installasjoner og rørledninger.

MIKRO-ROV: Stinger Technology bruker
VideoRay til å utføre inspeksjoner.
(Foto: STINGER TECHNOLOGY)

Stinger Technology har samarbeidet med Norges Geoteknisk Institutt for å utvikle et nytt system, LeakROV, for å oppdage gasslekkasjer under vann. Her er VideoRay-enheten et viktig element.

– Markedet for dette produktet er stort. Nå planlegger vi å undersøke hvordan instrumentene vil oppføre seg over en lengre tidsperiode under realistiske forhold, sier Bjarte Langeland, daglig leder i Stinger Technology.

LeakROV kan taues etter et fartøy, plasseres på havbunnen eller opereres som et permanent system fast installert på havbunnen.

Inspeksjon
Selskapet bruker også enhetene til å inspisere andre ting enn gassrørledninger og -lekkasjer.

-Vi oppdaget raskt et voksende marked innen aldrende plattformer med behov for små og enkle fjernstyrte undervannsfarkoster. Disse kan ikke erstatte en stor arbeids-ROV, men er ideell for inspeksjonsoppdrag inne i strukturen som oljeplattformene står på med begrenset tilgjengelighet. Mange av oppgavene som utføres er rene filmoppdrag. Vi har kunder blant flere av de største olje- og serviceselskaper på Norsk Sokkel. VideoRay kan benyttes rundt plattformer eller på rørledninger installert på havbunnen. Operatører ønsker å ha full kontroll over sine undervannsinstallasjoner for å kunne drive sikkert, uten forurensning og med en lønnsom drift, sier Langeland.

Trenger flere folk
Stinger Technology er nå ute etter flere ansatte, for å kunne satse på inspeksjon med ROV:

– Utfordringene ligger ikke i selve bruken av utstyret under ideelle forhold, men hvordan systemet skal kunne opereres i Nordsjøen med bølger, vind og strøm «inne» i en plattformstruktur. Evnen til å kunne planlegge, sette seg inn i hvilke krav operatører stiller til arbeid offshore samt videreutvikling av utstyr og tjenester, er viktige egenskaper vi ser etter hos dem vi ønsker å knytte til oss. I disse dager jakter vi på nyansatte som vil bli med på et stort eventyr, sier Langeland.

VideoRay-ROV-en veier 4,5 kilo, er 30 centimeter lang og 25 centimeter bred. Den kan utstyres med både gripearm og sonar, og kan også ha instrumenter for måling av skrogtykkelse, opphenting av vannprøver og måling av radioaktivitet.

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

+

Terminerer kontrakten for Blackford Dolphin – sender riggen til India

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger