Publisert 4. februar 2000

Kongen i Statsråd godkjente i dag Statoils fast track Stjerne (tidligere kjent som Katla)- og Vigdis Nordøst-utbygginger i Nordsjøen. Nær ti milliarder kroner skal investeres.

SENTRALT: Stjerne befinner seg like ved Oseberg (ILL: Statoil)
VIGDIS HIT: Produksjonen fra Vigdis Nordøst skal gå via
Vigdis B til Snorre A (Foto: Statoil)

Statoils fast track-program, som baserer seg på hurtige utbygginger av småfelt basert på hyllevaremoduler og sammenfallende teknologier, fortsetter.

Nå har ytterligere to slike prosjekter, begge i Nordsjøen, fått tommelen opp, og til sammen ti milliarder kroner skal investeres.

– For å nå målet om langsiktig forvaltning og verdiskaping fra petroleumsressursene, må aktivitetsnivået opprettholdes på et jevnt nivå. Velferd og sysselsetting vil følge med aktiviteten. Disse to prosjektene er gode eksempler på hvordan vi kan utvikle små funn på en kostnadseffektiv og god måte, sier olje- og energiminister Ola Borten Moe i en kommentar.

– Selv om vi det siste året har gjort noen virkelig store funn, blir den norske sokkelen stadig mer moden. Derfor er vi avhengig av å bygge ut også de mindre og mellomstore funnene. Det er gledelig å se at det er mulig å oppnå god lønnsomhet også her, sier Borten Moe.

En liten stjerne
Stjernefeltet, tidligere kjent som Katla, er et mindre olje og gassfunn lokalisert i den nordlige delen av Nordsjøen, i lisens 104, rundt 26 kilometer sørvest for Oseberg Sør. Stjerne ligger ganske nær to andre fast track-kandidater, Krafla og Krafla Vest, og ble funnet i mars 2009.

Stjerne er beregnet å inneholde rundt 45 millioner fat oljeekvivalenter, og skal bygges ut med en sjøbunnsramme og fire produksjonsbrønner. Både oljen og gassen skal sendes til Oseberg Sør, hvor oljen skal prosesseres og gassen brukes til å trykkstøtte produksjonen på Osebergfeltet.

Det hele vil koste rundt 5,4 milliarder kroner, og produksjonen er forventet å starte i første kvartal 2013.

Like ved
Vigdis Nordøst befinner seg i samme del av Nordjsøen, i lisens 089. Feltet inneholder rundt 33 millioner fat oljeekvivalenter, og skal bygges ut på samme måte som Stjerne, i tråd med fast track-konseptet, men med tre produksjonsbrønner og én vanninjektorbrønn. Produksjonen fra Vigdis Nordøst skal sendes til Snorre A-plattformen via Vigdis B.

Vigdis Nordøst vil koste rundt 4,2 milliarder kroner å bygge ut, og oppstart er satt til desember 2012.

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

OneSubsea og Subsea 7 skal utvikle Wisting sammen med Equinor

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger