Publisert 17. oktober 2006

Statsminister Tony Blair skrøt av norsk gassteknologi da han og statsminister Jens Stoltenberg offisielt åpnet gassrørledningen Langeled i London., NTB

Med Langeled på plass sørger Norge nå for mer enn 30 prosent av britenes gassforsyning.
– Et fantastisk ingeniørarbeid, sa Blair. Han viste til at situasjonen for det britiske gassmarkedet er snudd fra overskudd til underskudd. Fra å være 70-80 prosent selvforsynt med olje og gass, er det nå behov for 70-80 prosent import. Og dette skjer i en tid da behovet øker.

Sikkerhet
– Vi er naturligvis opptatt av forsyningssikkerhet, sa Blair – som tok tidligere gode forbindelser mellom Norge og Storbritannia til inntekt for stabile gassleveranser i tiden som kommer. Han kalte åpningen av Langeled et historisk øyeblikk på begge sider av Nordsjøen.

Åpningen foregikk i fasjonable omgivelser i Lancaster House i London mandag, med direkte TV-overføring til Easington og et spektakulært multimedia-show mellom talene. Blair og Stoltenberg snakket via TV-overføring med et par av de norske og engelske ungene som har deltatt under åpningsseremonien i Easington, og det ble et muntert møte både for statsministrene og de tilstedeværende. Blair så ut til å storkose seg.

Til stede i London var et par hundre representanter fra norsk oljeindustri, blant annet Langeled-partnerne med underleverandører. Energiministerne Odd Roger Enoksen og Malcolm Wicks var også på plass – i tillegg til et stort presseoppbud fra begge land.

150 millioner daglig
Både Stoltenberg og Blair understreket betydningen av teknologi- og forsyningssamarbeidet som er etablert mellom Norge og England gjennom Langeled-prosjektet. Langeled alene vil forsyne Storbritannia med 20 prosent av gassbehovet de kommende 50 årene. Gass for rundt 150 millioner kroner vil strømme gjennom Langeled daglig, gitt en forsiktig gasspris på 2 kroner per standard kubikkmeter.

Langeled er 1200 kilometer lang og en del av Ormen Lange prosjektet. Rørledningen fra Aukra til Easington er den lengste til havs i verden.

Ormen Lange-anlegget åpnes først om ett år. Foreløpig kommer gassen via Sleipner.
Statsminister Jens Stoltenberg omtalte også åpningen som historisk. Han viste til at nordmenn har reist til England både for forretninger og fornøyelse tidligere, og trakk historien helt tilbake til vikingtida. Han nevnte regjeringens arbeid med CO2-problematikken og planene på Mongstad med et fullskala renseanlegg ferdig i 2014.

Voksende marked
– Vi har gjort det umulige mulig gjennom dette prosjektet, sa Hydros konsernsjef Eivind Reiten under sin presentasjon i London. Han fastslo at behovet for energi vil fortsette å vokse.

– Ormen Lange-prosjektet er blant de aller største industriprosjektene i Europa. Den tekniske utviklingen og kompetansen knyttet til denne utbyggingen står igjen som det viktigste for meg og Hydro, sa Reiten på en pressekonferanse etter åpningen.

Etter en foreløpig nedtur på Shtokman, opplevde Reiten en av sine største dager som konsernsjef i Hydro mandag. – Det komme en stor dag til snart. Om ett år skal vi åpne Ormen Lange, sa Hydro-sjefen til NTB.

Siste fra forsiden

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

+

Terminerer kontrakten for Blackford Dolphin – sender riggen til India

Åtte selskaper har søkt om areal for CO2-lagring

Aker Solutions sikrer milliardkontrakt på Mongstad

+

Kan bli stengt ned allerede i år

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger