Publisert 6. august 2008

Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) åpner for å beholde Statoil-navnet når StatoilHydro skal få sitt endelige navn. StatoilHydro understreker at avgjørelsen må tas av selskapets eiere.

NTB

Statsministeren åpner for
Statoil-navnet.
Foto: Espen Helgesen

Stoltenberg sier at staten som største eier kan være villig til å stanse et navneskifte på energiselskapet.
– Vi mener at den løsningen vi fant i 2007, StatoilHydro, er en god løsning. Styret har fått fullmakt til å komme med forslag. Vi er jo ikke forpliktet til å stemme for styrets forslag. Det skal vi ta stilling til når vi ser forslaget, sier Stoltenberg til NRK.

Tirsdag ettermiddag, før statsministerens uttalelse, sa informasjonsdirektør Ola Morten Aanestad i StatoilHydro følgende til NTB om muligheten for å beholde «StatoilHydro» som navn:

– Det har hele tiden vært klart at det kun er et midlertidig navn. For det første kan Hydro-delen av navnet oppleves som forvirrende, da selskapet ikke har noe med Hydro å gjøre. Rettighetene til Hydro-navnet er det dessuten Hydro som sitter på. Enigheten mellom dem og oss innebærer at «Hydro» skal vekk fra navnet, blant annet for å unngå videre forveksling.

Avventer forslag
Kommunikasjonsdirektør Inger Sethov i Hydro bekrefter at avtalen mellom selskapene innebærer at StatoilHydro har tilgang til å bruke Hydro-navnet ut 2009. Hun ønsker ikke å kommentere om det er aktuelt å la StatoilHydro beholde navnet utover dette.

Flere Ap-topper har den siste tiden bedt regjeringen gripe inn i navnedebatten. Tidligere statsråd Gudmund Hernes kritiserer regjeringen og trekker fram navnestriden som et eksempel på Stoltenbergs manglende evne til å skjære gjennom.

– Hernes må få mene det han ønsker. Det er på generalforsamlingen saken skal avgjøres, og det har vi gjort veldig klart overfor Stortinget, sier statsministeren.

Den normale prosessen i aksjeselskaper er at aksjonærene stemmer over de forslag styret presenterer på generalforsamlingen.
– Så vidt jeg har registrert har Olje- og energidepartementet – som representerer statens eierskap i StatoilHydro – signalisert at de avventer styrets behandling i denne saken, sa Aanestad i StatoilHydro tirsdag.

Nytt navn og logo
Fusjonsavtalen sier at det skal utvikles forslag til et nytt navn og tilhørende logo som ikke kan være det samme som tidligere navn. I utgangspunktet ser det ut til å utelukke «Statoil» som navn for framtiden. Om styret bestemmer seg for å foreslå «Statoil» ville det dermed være i strid med avtalen, som tidligere er godkjent av generalforsamlingen.

Likevel er det mye som taler for å beholde navnet, blant annet fordi det allerede er kjent som merkevare.
– Statoil er nok mest kjent blant folk flest som navn på bensinstasjonene i Norge og en del europeiske land, og det er ikke noe i veien for at navnet kan beholdes der, sier informasjonsdirektør Aanestad.

Han vil ikke gå med på at det er vanskelig å etablere et nytt navn, selv om blant annet mange utenlandske medier stadig vekk bruker «Statoil» i stedet for «StatoilHydro». At Statoil-navnet fremdeles er i bruk forklarer han slik:

– «Statoil» er kortere og mer tittelvennlig, og rent selskapsrettslig var det «Statoil» som ble videreført under navnet StatoilHydro. Men det er mange selskaper som har endret navn før oss. Det er ikke så enormt komplisert, sier Aanestad.

Siste fra forsiden

Har satt Eldfisk Nord i produksjon

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

OneSubsea og Subsea 7 skal utvikle Wisting sammen med Equinor

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger