Publisert 21. januar 2008

Med dåp av fjelltopper og åpning av ny satellittstasjon i Dronning Maud Land ønsker statsminister Jens Stoltenberg å markere norske interesser i Antarktis.

NTB

Som første norske statsminister satte Stoltenberg lørdag morgen sin fot på isen i Antarktis, etter en ni timers flytur fra Cape Town.

– Formålet med besøket er selvsagt å markere tilhørighet, at Norge har hatt og fortsatt vil ha en viktig rolle å spille i Antarktis. Vi er i en enestående posisjon som polarnasjon, i og med at vi er til stede både i nord og i sør, sier Stoltenberg, som avsluttet lørdagen med en kjapp skitur, om ikke i Roald Amundsens skispor, så iallfall med omtrentlig kurs mot Sydpolen.

Polarnatt i telt
Og som Roald Amundsen, måtte både statsministeren og hans følge på vel 30, inkludert pressefolk, tilbringe den kalde polarnatta i telt – den norske forskningsstasjonen Troll i Dronning Maud Land har på ingen måte overnattingskapasitet til så mange. Temperaturen på Troll var lørdag snaut 19 minusgrader, og det var ingen oppvarming i teltene.

– Jeg får det iallfall bedre enn Roald Amundsen. For ei natt skal nok dette gå bra, sa Stoltenberg, som søndag reiser på beltevognekspedisjon til breområder i nærheten. Han skal også ha en videokonferanse med den norsk-amerikanske sydpolekspedisjonen, som ventes til Sydpolen i løpet av helga.

Dronning Maud Land, som Norge gjorde krav på for over 70 år siden, er sju ganger større enn Norge. Men både Norges og andre lands krav i Antarktis ligger bokstavelig talt på is.
– I tillegg ønsker jeg å se på den omfattende klimaforskningen som drives fra Troll. Antarktis inneholder en av nøklene til å forstå klimaendringene globalt, og endringer av klimaet her får konsekvenser for hele verden, sier Stoltenberg, som lovet at satsingen på polarforskning fra det internasjonale polaråret skal videreføres.

Satellittstasjon
Lørdag åpnet statsministeren satellittstasjonen TrollSat som skal overvåke klima, miljø- og værforhold. Stasjonen vil samarbeide med en tilsvarende stasjon på Svalbard, SvalSat.
– Satellittstasjonen TrollSat er en milepæl i miljøovervåkingen fra satellitt. Den viser Norges enestående posisjon i polarforskningen, i og med at vi kan hente inn data både på Svalbard og i Dronning Maud Land, sier Stoltenberg.

Han la også ned grunnsteinen til Galileo-stasjonen, en del av det europeiske navigasjonssystemet Galileo, som skal tas i bruk i 2013.

Fjelldåp
Som gamle polarfarere ga Stoltenberg også nye, offisielle navn til fjelltopper i Dronning Maud Land.
– Å døpe fjelltopper er en viktig del av å markere Norges interesser i dette området, sier Stoltenberg, etter at han hadde knust en isflaske mot en fjelltopp nær forskningsstasjonen Troll i og gitt den navnet Trollveikja. Samtidig fikk to andre topper i nærheten de nye offisielle navnene Trolltinden og Trollguten. Navnene er valgt etter omstendelige prosedyrer for navnevalg i Antarktis.

– Det er viktig å gi navn til steder her. Det bidrar til identitet og sikrere stedsangivelser, sier Stoltenberg, som aldri har besøkt Antarktis før.

Siste fra forsiden

+

Equinor positive til krav om erstatningskraft – hvis staten tar stor del av regningen

Havtil gransker brann på Statfjord A

Milliardene renner inn – men svakere resultat for Equinor

+

Vår plusser på borekampanjen med enda en letebrønn i Barentshavet

+

Aker BP fremskynder oppstart på Tyrving

+

Planlegger å bore inntil to Eirin-brønner i året

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger