Publisert 31. mai 2006

Mens statsminister Jens Stoltenberg (Ap) roser Johan Fredrik Odfjells beslutning om å trekke seg som kandidat til å bli styreleder i Statoil, beklager statsråd Odd Roger Enoksen at han bidro til situasjonen Odfjell er brakt opp i.

NTB

– Jeg mener den beslutningen Odfjell har tatt er en riktig beslutning som vil tjene Statoil, sa Stoltenberg i Stortingets muntlige spørretime onsdag morgen.

Stoltenberg kunngjorde nyheten i Stortinget bare minutter etter at Odfjells beslutning ble kjent gjennom en børsmelding like før klokken 10.

Valgkomiteen arbeider nå med et nytt forslag som skal legges fram for bedriftsforsamlingen, heter det i børsmeldingen.

Kraftig kritikk
En samlet opposisjon hamret løs på Stoltenberg i spørretimen for å få vite hva som hadde endret seg i regjeringens oppfatning av saken siden olje- og energiminister Odd Roger Enoksen (Sp) forsvarte Odfjells kandidatur tirsdag kveld, til Odfjell valgte å gå onsdag morgen.
Frp-formann Siv Jensen mer enn antydet at det er LO-leder Gerd-Liv Valla som hadde trukket i trådene, mens Høyre-leder Erna Solberg ville vite hva slags press regjeringen hadde lagt på Odfjell.
– Jeg kan avkrefte at det er en telefon eller samtale med Valla som gjør at Odfjell trekker seg, sa Stoltenberg.
Venstre-leder Lars Sponheim omtalte det som en tragedie at «hedersmannen Odfjell» nå trekker seg fra sitt kandidatur på grunn av «politisk kamp mellom venstresiden og høyresiden».

Nattlige samtaler
Stoltenberg ville i spørretimen ikke si annet enn at det var Odfjell selv som tok beslutningen, men la samtidig ikke skjul på at regjeringen var samtalepartner.
– Det har på vanlig måte vært kontakt mellom valgkomiteen og statsråden, og mellom valgkomiteen og Odfjell, og mellom statsråden og Odfjell. På bakgrunn av de samtalene har Odfjell tatt den beslutningen at han ikke lenger er kandidat til styrevervet, sa Stoltenberg.

Stoltenberg la ikke skjul på at regjeringen opprinnelig stilte seg bak Odfjells kandidatur, men sier uroen og usikkerheten rundt Odfjells kandidatur etter at valgkomiteen kom med sin innstilling er grunnen til at Odfjell har kommet fram til at han ikke er kandidat.

Enoksen overtalte
Statsråd Odd Roger Enoksen bekrefter på sin side at han overtalte Johan Fredrik Odfjell til å stille som kandidat til å bli styreleder i Statoil, og beklager situasjonen Odfjell er brakt opp i.
– Utslagsgivende for at Odfjell lot seg overtale til å påta seg å stille som kandidat til styreledervervet i Statoil var en sterk henstilling fra meg, sier olje- og energiminister Odd Roger Enoksen i en pressemelding.

Både i regjeringspartiene og fagbevegelsen har det vært rettet sterk kritikk mot valgkomiteen for forslaget om Odfjell, blant annet fordi han har en etterlønnsavtale med Vesta på 750.000 kroner i året.

Siste fra forsiden

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

+

Terminerer kontrakten for Blackford Dolphin – sender riggen til India

Åtte selskaper har søkt om areal for CO2-lagring

Aker Solutions sikrer milliardkontrakt på Mongstad

+

Kan bli stengt ned allerede i år

Swarfix skal samle opp swarf for Equinor

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger