Publisert 30. august 2006

Hovedelementene i neste års statsbudsjett er på plass. Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) sier regjeringen tar viktige skritt i å gjøre løftene fra Soria Moria om til virkelighet.

NTB

Etter å ha mottatt Bulgarias president Georgi Parvanov til samtaler på sitt kontor, tok Stoltenberg seg tid til å orientere om budsjettarbeidet. Det har de siste dagene vært hard dragkamp innad i regjeringen om milliardene, men onsdag gjorde statsministeren det klart at det meste er på plass, selv om det ennå gjenstår noen budsjettposter.

– Det blir ingen flere store møter om budsjettet i regjeringen. Dersom det er nødvendig, vil vi drøfte enkeltspørsmål på de ordinære regjeringskonferansene, sier han.
Statsbudsjettet presenteres for Stortinget av finansminister Kristin Halvorsen (SV) fredag 6. oktober.

– Innfrir løfter
– Budsjettet tar viktige skritt i å gjøre Soria Moria til virkelighet. Vi har fire år på oss, men budsjettet vil vise at vi er godt i gang. Jeg er godt fornøyd med helheten i budsjettet, konstaterer statsministeren.

Han sier at han ikke er opptatt av enkeltsaker.
– Det avgjørende er et godt helhetlig budsjett, slår han fast.
Stoltenberg sier at regjeringen innfrir løfter i dette budsjettet, men han avviser kategorisk å snakke om hva budsjettet vil inneholde av bevilgningsforslag.

– Jeg er opptatt av å være statsminister som ivaretar alle hensyn. Regjeringen vil presentere et godt balansert budsjett, sier han.

Tøff dragkamp
Stoltenberg innrømmer at det har vært en tøff dragkamp innad i regjeringen, men legger til at dette er helt vanlig, også i regjeringer der bare ett parti er med.

– Den tøffeste dragkampen kommer alltid når de siste milliardene skal plasseres. Alle statsrådene har gjort en kjempeinnsats for å få et godt budsjett på plass. Den statsråden som ikke kjemper for sin sak, er ingen god statsråd, sier Stoltenberg.

Forhandlingene ble komplisert av at Sp-leder Åslaug Haga ble sykmeldt søndag kveld, men statsministeren tror ikke dette påvirket budsjettarbeidet.
– Jeg snakket med Åslaug tirsdag kveld og hun var i godt humør. Jeg regner med at hun snart er tilbake i god form, sier Stoltenberg.

Enoksen avlyste
At budsjettinnspurten har høyeste prioritert blant de rødgrønne statsrådene, ble understreket av olje- og energiminister Odd Roger Enoksen (Sp), da han avlyste et viktig møte med EUs energikommissær Andris Piebalgs i Brussel onsdag.

Møtet har blitt møtt med stor interesse fra EU-hold og fra internasjonale medier, ettersom Norge er EUs nest største gassprodusent.

– Regjeringen trengte ekstra tid til budsjettet, og omstendighetene tilsa at han måtte bli i Oslo. I tillegg er han stand-in for Åslaug Haga, som er sykmeldt, så derfor ble det ekstra viktig, sier Enoksens informasjonssjef Sissel Edvardsen til aftenposten.no.

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger