Publisert 7. april 2006

Interessen for norsk gass har økt kraftig i Europa etter forsyningsproblemene i vinter, sier Jens Stoltenberg (Ap) etter et møte med sin spanske kollega.

NTB

Den norske regjeringssjefen hadde fredag en times møte med sin spanske kollega José Luis Rodriguez Zapatero i Madrid. Der fikk han blant annet høre at spanjolene er interessert i å styrke energisamarbeidet med Norge.

– Vi er beredt til å utvikle et energipolitisk samarbeid med spanjolene, sier Jens Stoltenberg på telefon til NTB fra den spanske hovedstaden.
Stabil energiforsyning er blitt et hett tema i EUs organer og i flere medlemsland etter problemene sist vinter, da Russland en kort periode stengte tilførselen av gass på grunn av en priskrangel med Ukraina. Svikten i gasstilførselen førte til at også vesteuropeiske land ble rammet.

– Trygt og sikkert
Usikker forsyning har, sammen med økende etterspørsel, høye priser og økende importavhengighet, ført til fortgang i EUs arbeid med å samordne sin energipolitikk. I kjølvannet av dette er flere land også interessert i mer norsk gass.
– Etter det med Ukraina har interessen for norsk gass økt kraftig, det merker jeg når jeg reiser rundt. Over hele Europa er man interessert i å få økte forsyninger fra Norge, fordi dette anses som trygge og sikre forsyninger, påpeker Stoltenberg.

En rekke europeiske land har gjort seg svært avhengige av gassimport fra Russland, og det kom som et sjokk da gassgiganten Gazprom stengte forsyningen i januar. I Tyskland har dette blant annet ført til at debatten om atomkraften, som egentlig planlegges utfaset, blusset opp igjen.

Nordområdene
Ifølge Stoltenberg er europeiske land også opptatt av aktiviteten i nordområdene.
– Utviklingen i Barentshavet følges veldig nøye. Jeg redegjorde for at nordområdene og Barentshavet er en hovedsak for den nye regjeringen. Det er europeiske hovedsteder veldig opptatt av, fordi de ser at det har betydning for deres energisikkerhet, fastholder Stoltenberg overfor NTB.

Nylig signaliserte også Tysklands utenriksminister Frank-Walter Steinmeier under et besøk i Norge at han ønsker et stadig tettere energisamarbeid med Norge for å øke forsyningssikkerheten til EU.

Regjeringens omstridte forvaltningsplan for nordområdene ble lagt fram 31. mars. Da ble det klart at store deler av Barentshavet åpnes for oljeutvinning nå, mens områder utenfor Nordland og Troms vernes til 2010, da hele planen skal revideres.

Får fregatt i juni
Også de norske fregattene, som er bygget ved verft i Spania, ble tatt opp under samtalene mellom Stoltenberg og Zapatero i Madrid fredag.
– Vi får store gjenkjøpsavtaler for opp mot ti milliarder kroner, og det gir arbeidsplasser på Kongsberg og andre steder i norsk industri, sier statsministeren.
Den første fregatten vil bli overlevert til Norge i forbindelse med et kongebesøk fra Spania til Norge i begynnelsen av juni, ifølge Stoltenberg.

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

OneSubsea og Subsea 7 skal utvikle Wisting sammen med Equinor

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger