Stoltenberg, von der Leyen og Støre besøkte Troll

Foto: Øyvind Gravås/Even Kleppa, Equinor
NTB
Publisert 17. mars 2023

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap), EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen og Nato-sjef Jens Stoltenberg besøkte Troll-plattformen fredag.

– Vi har sett hvordan Putin har forsøkt å bruke energi som våpen, ved hjelp av norsk gass har vi sørget for at Putin har mislykkes, sier Stoltenberg.

Sammen med von der Leyen og Støre besøkte de i dag verdens største gassfelt, den 472 meter høye betongplattformen på Troll A-plattformen, 65 kilometer nordvest for Bergen.

Møtestedet er en demonstrasjon av samhold og samarbeid med tre av de mest sentrale aktørene i prosjektet med å løsrive Europa fra russisk olje og gass. Kraftig vind og gråvær preget Nordsjøen da de politiske lederne landet på plattformen fredag formiddag.

Besøket er første gang en EU-president besøker Norge på 11 år. Det er også von Der Leyens første besøk til en olje- og gassplattform.

Norge skal være en stabil leverandør

– Gjennom året som har gått, har Norge og EU-kommisjonen hatt et intenst samarbeid. Norge har økt gassleveranser til Europa dette året, og det er vår ambisjon å holde dette nivået for de neste fire-fem årene, sa Støre.

Troll A-plattformen står for 10 prosent av gassforbruket til EU, totalt bidrar Norge med rundt 30–40 prosent av leveransene til unionen. EU mottar fremdeles litt gass fra Russland, men etter invasjonen i Ukraina i fjor er volumet falt til en seksdel av hva det tidligere var.

– Det at vi legger besøket hit til Nordsjøen markerer både betydningen av energi og forsyningssikkerhet, og sikkerhet til energiinstallasjonene, derfor har vi også med oss Natos generalsekretær, sier statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) til NTB før pressekonferansen.

Beskytte kritisk infrastruktur

Torsdag kom nyheten om at EU og Nato har etablert en arbeidsgruppe som skal styrke samarbeidet om å beskytte kritisk infrastruktur. Ideen om arbeidsgruppen ble lansert allerede i januar, etter sabotasjen mot de to Nord Stream-rørledningene i Østersjøen.

– EU og Nato har begge et klart syn på trusselen vi står overfor. Vi ser problemet fra ulike ståsted, så når vi slår oss sammen kan vi finne flere løsninger for å beskytte vår kritiske infrastruktur, sa von der Leyen til oppmøtte journalister.

Etter initiativ fra Norge og Tyskland har Nato også opprettet en koordinerende enhet som skal avdekke svakheter i kritisk, undersjøisk infrastruktur.

– Vi har styrket samarbeidet med EU, og vi har økt tilstedeværelsen i Nordsjøen og andre steder. Nato og EU står sammen om dette.

Møte i Bergen

Før helikopterreisen til Troll-plattformen hadde von der Leyen og Støre et bilateralt møte i Bergen.

Norge og EU har blant annet en felles interesse i å få en bit av USAs omfattende subsidiepakke, Inflation Reduction Act med en total ramme på 3.700 milliarder kroner i løpet av de neste årene.

– Målet er at Norge får likeverdig tilgang som EU i en eventuell IRA-løsning mellom EU og USA, sa utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) under et møte med Stortingets europakomité mandag.

Siste fra forsiden

+

Deepsea Yantai ferdig klasset – skal lete i Norskehavet

+

Her vil Equinor lete for å sikre gass til Europa

+

Deepsea Atlantic skal bore letebrønnen Lit for Equinor

Equinor skal kutte 250 årsverk

DeepOcean tildelt 8-årig IMR-kontrakt med Equinor

+

Har mistet to riggkontrakter i UK – leter etter jobb andre steder

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger