Publisert 8. desember 2006

Regjeringen går inn for å beholde statens eierandeler i Telenor, Hydro, Statoil og DnB NOR. Statkraft, Statnett og Statskog beholdes som heleide statlige selskap.

Det sa nærings- og handelsminister Dag Terje Andersen da han presenterte regjeringens eierskapspolitikk i dag.

Nei til videre nedsalg
Regjeringen vil foreslå at Stortinget trekker tilbake fullmakter til å redusere statens eierandeler gjennom salg av aksjer. Det er her snakk om fullmakter som er gitt i tidligere stortingsperioder, i selskaper som Cermaq, Telenor og Statoil.

Adgangen til å kunne foreta industrielle løsninger innenfor fullmaktenes rammer videreføres, og regjeringen vil ikke fremme forslag om nye salgsfullmakter.

Mer enn kortsiktig profitt
– Selskaper med et langsiktig utviklingsperspektiv må ha fokus på blant annet forskning og utvikling, omstillingsevne, etikk og miljøhensyn. Dette er forhold som kan gå lenger enn kortsiktig profittmaksimering, sier Andersen.

Regjeringen tar initiativ til at det utarbeides et nytt årlig dokument som offentlig gir uttrykk for regjeringens eierpolitikk slik den er kommunisert til Stortinget, og innenfor de rammer Stortinget har fastlagt.

Nei til opsjoner
Staten skal stemme nei på generalforsamlingen dersom det fremmes forslag om opsjoner i selskaper hvor staten er eier. I tillegg settes det et tak på samlet variabel lønn på 50 prosent av den faste lønnen. Det settes dessuten klarere regler for pensjoner, pensjonsalder og etterlønn.

Deler selskapene inn i grupper
I eierskapsmeldingen blir helt og delvis statseide selskaper delt inn i fire grupper, i tråd med forslaget fra statseierskapsutvalget.

Første gruppe er selskaper med utelukkende forretningsmessige mål, mens andre gruppe omfatter selskaper med forretningsmessige mål og nasjonal forankring av hovedkontor. Hydro, Statoil og Telenor hører til her, og det er den største gruppen.

– Krav om nasjonal forankring av hovedkontor er ikke et signal om at det ikke er ønskelig å investere i utlandet, men det er ikke noe mål å flytte selskapene til utlandet, sier Andersen.

Gruppe tre er selskaper som har forretningsmessige mål og andre spesifikt definerte mål, mens gruppe fire er selskaper med sektorpolitiske mål.

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

OneSubsea og Subsea 7 skal utvikle Wisting sammen med Equinor

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger