Publisert 18. august 2006

Bolivia er svært interessert i måten Norge skjøtter sine oljeressurser på, ifølge utviklingsminister Erik Solheim (SV). Torsdag spiste han frokost med president Evo Morales.

NTB

– I Bolivia ser de på Norge som et foregangsland når det gjelder oljevirksomheten, med stor åpenhet, ingen korrupsjon og statlig styring, sier Solheim til NTB på telefon fra La Paz.

Under frokosten med Morales dreide samtalen seg i stor grad om gass- og oljesektoren, et område hvor Norge mener å kunne bidra både som modell og med teknisk bistand.

1. mai kunngjorde Morales at Bolivias olje- og gassressurser skulle nasjonaliseres. Få uker tidligere hadde en norsk delegasjon besøkt landet på oppdrag fra Utenriksdepartementet for å vurdere et mulig bistandssamarbeid knyttet til energisektoren. Nå er det klart at Norge ønsker å bidra til at Bolivia får mer igjen for egne naturressurser.

Det er helt klart at Bolivia er blitt voldtatt av utenlandske selskaper. At Bolivia ønsker en større del av oljekaka selv, er helt naturlig, sier Solheim.

Norske eksperter
– Vi skal sende norske eksperter til Bolivia umiddelbart etter dette, sier Solheim, som understreker at de først og fremst skal bidra til kompetanseutvikling, og ikke gi politiske råd om hvordan Bolivia skal forholde seg til andre land.

– Det er stor mangel på trenet personell, og vi kan også bidra til å skape mer åpenhet slik at det blir mindre korrupsjon, sier Solheim. – Den norske modellen er attraktiv, med full nasjonal kontroll kombinert med store investeringer fra internasjonale selskaper, tilføyer han.

Norges engasjement for Bolivia har fått flere internasjonale oljeaktører til å rynke på nesen. Også folk i Verdensbanken er skeptiske, skrev Financial Times tidligere i år.

Enkelte har hevdet at Norge fremmer egne oljeinteresser under dekke av å hjelpe utviklingsland, noe Solheim har avvist som absurde beskyldninger.

Ga ros og støtte
Solheim mener at Norges satsing på Sør-Amerika vil styrke den demokratiske utviklingen i land som Brasil og Bolivia.

– Under frokosten med Morales ga jeg uttrykk for støtte og sympati for de store sosiale endringene i Bolivia. Vi gleder oss over at en indianer er valgt til leder i et land hvor det har vært en lang tradisjon for å undertrykke indianere. Det er tross alt bare 50 år siden en landeiendom ble solgt med indianerne på, sier Solheim.

Han beskriver Morales som veldig varm, personlig og uformell.

– Han har tatt med seg atmosfæren fra kokabøndenes organisasjoner og de sosiale bevegelsene. Det er ikke mange land i verden hvor statsstyringen er så uformell som den nå er i Bolivia, fastslår Erik Solheim.

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

OneSubsea og Subsea 7 skal utvikle Wisting sammen med Equinor

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger