Publisert 13. mars 2007

Storbritannia ble tirsdag det første landet i verden hvor regjeringen foreslår lovfestet kutt av CO2-utslippene.

NTB

Lovforslaget innebærer at CO2-utslippene i Storbritannia må kuttes med 60 prosent innen år 2050. Dermed ligger britene i front når det gjelder politiske tiltak for å stanse den menneskeskapte globale oppvarmingen.

Regjeringen foreslår at det settes opp femårsbudsjetter som skal brukes til å finansiere kuttene. Det skal dessuten etableres et uavhengig overvåkingsorgan som hvert år skal sjekke at miljøtiltakene blir fulgt opp.

Vil være i tet
Statsminister Tony Blair satte klimaendringene øverst på dagsordenen da han i 2005 hadde formannskapet i G8 (verdens åtte mest industrialiserte land). Hvis forslaget blir vedtatt i parlamentet, vil Storbritannia være det første land i verden som lovfester bindende utslippskutt.

– Loven om klimaendring, som er den første i sitt slag i noe land, viser at vi er fast bestemt på å fortsatt være i tet, sier miljøvernminister David Miliband.

Regjeringen foreslår også å lovfeste at utslippene skal være redusert med 26 til 32 prosent innen 2020.

Får skryt
– Miliband fortjener gratulasjoner for å ha lagt fram loven, og han har grunn til å være stolt av den. Han og regjeringen er et eksempel for resten av G8, sier miljøaktivisten Andrew Pendleton i hjelpeorganisasjonen Christian Aid.

Lovforslaget skal ut på høring før den endelige lovteksten ligger klar neste år. Miljøbevegelsen har allerede varslet at de ønsker at CO2-utslippene kuttes med hele 80 prosent innen 2050. De vil også at det lovfestes et kutt på 3 prosent årlig for å sikre at de ambisiøse målene nås.

Oppdatering kl 16.37:
Regjeringen har ingen planer om å følge britene og lovfeste bindende utslippskutt i kampen mot global oppvarming.

Det opplyser statssekretær Henriette Westhrin i Miljøverndepartementet til NTB.

– Vi er kjempeglade for det britiske initiativet. Og vi er glade for at vi i Norge har en opposisjon, med unntak av Fremskrittspartiet, som ønsker å forplikte seg til bindende klimamål innen 2020, sier Westhrin.

På spørsmål om regjeringen mener det er unødvendig å lovfeste CO2-kuttene ettersom den politiske enigheten er bred, svarer statssekretæren bekreftende.

Hun mener at både Storbritannias lovforslag og EUs vedtak om å kutte CO2-utslippene med 20 prosent innen 2020, er gode oppspill til FNs klimakonferanse på Bali i desember. Da skal miljøvernministere fra hele verden diskutere oppfølgingen av Kyotoavtalen, som går ut i 2012.

Siste fra forsiden

+

Equinor positive til krav om erstatningskraft – hvis staten tar stor del av regningen

Havtil gransker brann på Statfjord A

Milliardene renner inn – men svakere resultat for Equinor

+

Vår plusser på borekampanjen med enda en letebrønn i Barentshavet

+

Aker BP fremskynder oppstart på Tyrving

+

Planlegger å bore inntil to Eirin-brønner i året

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger