Store avstander og lite infrastruktur

Publisert 28. mars 2014

Video: Se betydninger for transport- og redningskapasiteten i Barentshavet.,Nord er definert som et av Petroleumstilsynets hovedprioriteringer i 2014.

Petroleumstilsynets nordområdeekspert, Sigurd Robert Jacobsen, kommer i denne videoen med svar på hvilke betydninger store avstander i Barentshavet får for transport- og redningskapasiteten.

(Video: Petroleumstilsynet)

Fakta om nordområdene:
* I 1979 åpnet Stortinget for leteboring nord for 62. breddegrad, det vil si i Norskehavet og Barentshavet.

* Den første letebrønnen i Barentshavet ble boret i 1980. Det første funnet, 7122/8-1 Askeladd, ble gjort i 1981. Askeladd ble senere tatt med i Snøhvitfeltet.

* Selv om det er drevet oljevirksomhet i Barentshavet i mer enn 30 år, er kun ett felt satt i produksjon (Snøhvit) og ett er under utbygging (Goliat).


* Johan Castberg (Castberg) kan bli det tredje feltet i produksjon i Barentshavet. Castberg ligger om lag 240 kilometer nord for Hammerfest og 200 kilometer sør for Bjørnøya, og består av funnene

* Det nordligste funnet i Barentshavet til nå er 7324/8-1, kalt Wisting Central, i Hoop-området rundt 310 kilometer fra Hammerfest. Funnet ble påvist i 2013, med OMV Norge som operatør.

* Fra 1980 til og med 2013 ble det boret 108 letebrønner i Barentshavet. Det er gjort totalt 39 funn.


* Stortinget vedtok i juni 2013 å åpne Barentshavet sørøst for petroleumsvirksomhet. Dette er den norske delen av det tidligere omstridte grenseområdet mellom norsk og russisk kontinentalsokkel. Barentshavet sørøst strekker seg nordover til 74° 30’ N og grenser mot russisk kontinentalsokkel i øst. I vest grenser åpningsområdet mot arealer i Barentshavet sør som er åpnet for petroleumsvirksomhet.


* Barentshavet sørøst omfatter cirka 44 000 km2. Til sammenligning utgjør den norske delen av Nordsjøen cirka 160 000 km2.


* 

I 2014 skal Statoil letebore på prospektene Apollo og Atlantis. På mer enn 74 grader nord, blir dette de nordligste boringene vi har hatt i Norge.


* Letebrønn 7316/5-1, som ble boret av Norsk Hydro i 1992 med Polar Pioneer, ligger om lag 400 kilometer nordvest for Hammerfest. Det tilsvarer avstanden mellom Oslo og Trondheim i luftlinje.


* Den 23. ordinære konsesjonsrunden på norsk sokkel ble utlyst sommeren 2013. Denne konsesjonsrunden har Barentshavet sørøst som hovedsatsingsområde, og markerer startskuddet for petroleumsvirksomhet på denne delen av norsk sokkel.

Kilder: Ptil.no, npd.no, regjeringen.no

Siste fra forsiden

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

+

Terminerer kontrakten for Blackford Dolphin – sender riggen til India

Åtte selskaper har søkt om areal for CO2-lagring

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger