NTB
Publisert 12. april 2019

NTB-Kristian Skårdalsmo

På besøk i industrikommunen Verdal fikk Ap-leder Jonas Gahr Støre (Ap) høre lokal frustrasjon og uro over Ap-landsmøtets ferske vedtak om oljeaktivitet i nord.

Landsmøtet sist helg besluttet at Arbeiderpartiet ikke lenger vil gå inn for konsekvensutredning av Lofoten, Vesterålen og Senja og skrotet dermed det skjøre kompromisset i saken fra 2017.

Det har de fagorganiserte ved Kværners verft i Verdal, i likhet med sterke krefter i industrien og fagbevegelsen for øvrig, merket seg.

– Her er det en uro og frustrasjon for at vedtak om å ikke konsekvensutrede områdene utenfor Lofoten betyr at pilene peker i gal retning for denne industrien, sier Støre til NTB.

– Jeg har lyttet til de meningene, holdningene og synspunktene og har redegjort for helheten i vedtakene, som Ap fattet enstemmig. Det er positive vedtak for utviklingen av olje- og gassindustrien, som skal gjennom en omstilling, men der teknologi, fagarbeidere og kompetanse i industrien gir en stor mulighet for Norge, sier Støre.

«Utvikles, ikke avvikles»

Kværner leverer produkter og tjenester til offshore olje- og gassplattformer og landbaserte anlegg. Støre gjentar sitt mantra om at oljenæringen skal «utvikles, ikke avvikles» og sier han vil ha flere industristemmer med i samfunnsdebatten.

– Men ble de lokalt ansatte beroliget?

– Det var ærlig tale på et møte hvor klubben møter ordføreren, som kjenner dem veldig godt, fylkesordføreren og partilederen. Jeg vil si at dette var politisk dialog på sitt beste. Jeg er glad i klar tale, har respekt for meningene og tror nok begge partere ble klokere, sier Støre.

– Hva lærte du?

– Jeg forstår deres uro for at dette handler om arbeidsplassene deres, utsiktene til nye prosjekter og om en ordrebok som også skal fylles utpå 2020-tallet. Men jeg har tro på at Norge skal få dette til, fordi teknologien og kompetansen er så avansert, fremholder Ap-lederen, som samtidig legger til:

– Men Norge har tatt på seg forpliktelser til utslippskutt. Jeg tror Ap og fagbevegelsen kan bli den viktigste kraften i dette arbeidet.

Slår tilbake mot Oslo-kritikk

Støre, Ap og Trøndelag Ap, partiets største lokallag, har over lang tid slitt med at konfliktsaker og sviktende oppslutning har tatt oppmerksomheten bort fra politikken.

I forbindelse med Ap-landsmøtet mente fylkesordfører Tore O. Sandvik i Adresseavisen at Oslo er blitt «veldig definerende for den politiske samtalen, en samtale som folk ute i landet ofte ikke føler at angår dem».

– Det produseres svar på spørsmål ingen har lurt på. Senterpartiet har vært dyktige til å stille spørsmål om det folk opplever, om sammenhenger man ikke forstår, mens Ap har vært opptatt med internt bråk, sa han.

Støre avviser at Ap er blitt for Oslo-fokusert og -dominert og sier stemmer som de han lyttet til i Verdal – som ikke er inne i de store byenes diskusjoner – må løftes fram.

– Der har Tore Sandvik et viktig poeng. Dette er fenomener som ikke er knyttet til Oslo som sådan, sier Støre.

Han vil heller ikke angripe Sp, som stjeler velgere i stort antall også fra Ap.

– Når vi nå skal inn mot kommunevalget, må våre politikere ta de diskusjonene og konfrontasjonene som passer lokalt, sier Ap-lederen.

Siste fra forsiden

+

Søker om PUD-fritak for Solan og Ludvig

+

Flytter pluggejobb på Knarr og Gaupe til neste år

+

Sanness om Lundin-comebacket: – Mye igjen å finne på norsk sokkel

+

Boret tørt i Yggdrasil-området

+

«Mindre gassfunn» i Velocette – ikke kommersielle volumer

+

Ber olje- og energiministeren svare om COSL-kontraktene

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger