Publisert 14. september 2008

Redningsmannskap saumfarer kystområdene i Texas på jakt etter overlevende etter orkanen Ike. Ødeleggelsene er enorme, men likevel mindre enn fryktet.,NTB

På tross av myndighetenes advarsler om den sikre død, valgte mange tusen innbyggere å bli værende hjemme mens orkanen Ike herjet Galveston i delstaten Texas.

Søndag forsøkte redningsteam med leger, bygningseksperter og hunder å finne strandede mennesker slik at de slipper å tilbringe nok en natt blant ødelagte bygninger og mengder med vrakgods. Søndag kveld var 1.984 mennesker hentet ut.

Enkelte innbyggere vasset bort fra byen, med vann til livet og med barn og eiendeler i armene, men tusenvis av andre ville fortsatt ikke følge myndighetenes oppfordring om å evakuere.

Mer regn
Det blir brukt både båter og helikoptre i letearbeidet ettersom gatene er ufremkommelige på grunn av vann og trær som brakk i den kraftige vinden.

Det regnet fortsatt tett søndag, og det var meldt kraftig tordenvær, noe som gjør det vanskeligere å starte oppryddingsarbeidet.

Så langt er kun fire personer bekreftet omkommet etter at den kraftige orkanen rammet kysten lørdag: To i Texas og to i Louisiana.

I storbyen Houston er det innført portforbud i en uke fra klokka 21 til 6 fordi mesteparten av byen fortsatt er uten strøm.

Myndighetene frykter for innbyggernes sikkerhet i den mørkelagte byen.

Bush på besøk
President George W. Bush planlegger å reise til Texas tirsdag for å vise ofrene solidaritet. Han varsler at det vil ta lang tid å rydde opp etter uværet, og oppfordrer innbyggerne til å følge instruksene fra myndighetene.

Amerikanerne kan også bli rammet av drivstoffmangel ettersom oljeraffineriene utenfor Texas-kysten muligens vil være ute av drift i ytterligere åtte til ni dager, ifølge BBC

Også langs veien mellom Houston og Galveston er sporene etter orkanen tydelige. Strømstolper er brukket, store reklameskilter ligger i biter langs veikanten, og tak har blåst av bygningene.

Vil hjem
Kolonner av politi- og brannbiler kommer kjørende, og langs veien sitter oppbrakte mennesker som venter på å få vende hjem.

– Politiet sier at det nærmeste evakueringssenteret ligger i Austin. Hvordan skal jeg komme meg dit? spør en fortvilet Texas-innbygger. Austin ligger 350 kilometer fra Galveston.

Myndighetene sa på forhånd at det kunne bety den sikre død å bli i Galveston, men over 100.000 innbyggere valgte likevel å bli værende i boligene sine i de lavtliggende områdene av Texas. 20.000 av dem bor i Galveston, ifølge nyhetsbyrået AFP.

Hvor fort livet kan vende tilbake til det normale, avhenger blant annet av når man får kraftforsyningen på plass igjen.

Siste fra forsiden

+

Kan bli stengt ned allerede i år

Swarfix skal samle opp swarf for Equinor

+

Equinor positive til krav om erstatningskraft – hvis staten tar stor del av regningen

Havtil gransker brann på Statfjord A

Milliardene renner inn – men svakere resultat for Equinor

+

Vår plusser på borekampanjen med enda en letebrønn i Barentshavet

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger