Publisert 14. oktober 2005

I følge ODs ekspert Harald Brekke kan så mye som 1/4 del av de uoppdagede petroleumsresursene i verden befinne seg i havområdet rundt Nordpolen. Desverre er lite av dette å finne i Norsk område. Etter ODs vurdereing er det lite olje og gass som befinner seg på norsk del av sokkelen rundt Nordpolen.

Kilde: Oilinfo

Kilde: Oljedirektoratet

Det er snakk om veldig dypt vann, og det er heller ikke funnet olje på tilsvarende dyp andre steder i verden, sier prosjektleder Harald Brekke til Oilinfo.

Norge er et av landene som kjemper om fremtidens eierskap til de potensielle petroleumsressursene i havområdene rundt Nordpolen. Dersom havbunn og geologi tilsier det kan nemlig de fastsatte 200 nautiske mil utvides. Krav til eierskap over Nordpolen baseres dermed på kartlegging av havbunn og geologi. Både Russland, Alaska, Canada og Danmark er i full sving med å kartlegge sine havområder mot Nordpolen. Både Russland og Danmark har geografiske utforminger på havbunnen som gjør at de kan teoretisk sett gjøre krav på selve Nordpolen. Så langt vil ikke Norge gå.

Brekke og Oljedirektoratet har nylig kommet tilbake fra deres andre forskningstur til Vøring-platået vest for Nordland, Smutthavet øst for Jan Mayen og Smutthullet i Barentshavet.

Denne gang stod dybdemåling på agendaen, og resultatene var ikke oppløftende med tanke på fremtidig petroleumsvirksomhet.

– Det er snakk om veldig dypt vann, og det er heller ikke funnet olje på tilsvarende dyp andre steder i verden. Men selv om jeg ikke tror at det aktuelle området vil komme til å bli Norges nye oljeprovins, er det ikke dermed sagt at det aldri vil bli leteaktivitet der. Det er jo snakk om en del av Barentshavet, selv om det ikke er utmerket for oljerelaterte operasjoner. På det feltet er det andre polarområder som er mye mer interessante, mener Harald Brekke.

Siste fra forsiden

+

Kan bli stengt ned allerede i år

+

Equinor positive til krav om erstatningskraft – hvis staten tar stor del av regningen

Havtil gransker brann på Statfjord A

Milliardene renner inn – men svakere resultat for Equinor

+

Vår plusser på borekampanjen med enda en letebrønn i Barentshavet

+

Aker BP fremskynder oppstart på Tyrving

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger