Publisert 2. april 2006

Regjeringen vil opprette et nasjonalt europaforum som skal ledes av utenriksministeren.

NTB

Det fortalte utenriksministeren under en tale til Europabevegelsen i helgen. Målet med forumet er å revitalisere den norske europadebatten, og løfte den opp fra et nivå der partene bare diskuterer for og mot EU og EØS.

Utenriksministeren utfordret både Europabevegelsen og Nei til EU til å sette seg sammen for å utmeisle noen felles posisjoner i noen felles utvalgte saker.

– Jeg tror dere ville bli enige på en del viktige områder. I tillegg ville det bli tydeligere hvor uenighetene ligger, bortsett fra det rent opplagte, og hva de består i. Uenighet er bra og den er reell, men det bør ikke skygge over det vi kan og bør enes om. Dersom dere tar utfordringen, vil jeg invitere dere til å presentere resultatet på det første møtet i det nye nasjonale europaforumet som vi nå skal etablere, sa Jonas Gahr Støre.

Ukjent sammensetning
Støre sa ingen ting om hva slags format, hvilken sammensetning og hvilke funksjoner et slikt forum skal ha. Men han understreket at det skal ha bred deltakelse fra organisasjoner og parlamentarikere.
– Og jeg tar sikte på å lede dette nasjonale forumet selv, sa Støre i talen som ble holdt på selveste 1. april, men utenriksministeren var nøye med å understreke at dette ikke var noen aprilspøk.

Tar utfordringen
Europabevegelsen tar utfordringen fra utenriksministeren, og samtidig håper de at nei-siden vil være med på å bidra til en mer ryddig og nøktern debatt om hvordan Norge skal forholde seg til de mange og viktige utfordringene Norge og våre europeiske naboland står overfor.

– Dette er svært gledelig, et slikt forum kan skape en bredere forståelse for de rammer og muligheter EU-samarbeidet gir også for norsk politikk på nesten alle områder. Det er også hyggelig at utenriksministeren på denne måten tar på alvor et forslag som Europabevegelsen har lansert, sier leder i Europabevegelsen, stortingsrepresentant Svein Roald Hansen (A).

Det var i Stortingets utenriksdebatt at Svein Roald Hansen ba utenriksministeren vurdere å opprette et slikt nasjonalt forum, etter modell fra Irland.

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger