Publisert 27. desember 2006

Utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) vil invitere amerikanske politikere til Svalbard for å vise effektene av den globale oppvarmingen.

NTB

Snøsmelting og isfrie fjorder er resultatene av stigende temperaturer i polarområdene.

Utenriksministeren ønsker nå at politiske tungvektere fra USA skal ta miljøforandringene på Svalbard i nærmere øyesyn. Han har foreløpig ikke satt opp noen gjesteliste for et besøk til det høye nord, men en aktuell kandidat kan være California-guvernør Arnold Schwarzenegger. Den tidligere filmstjernen har spent muskler i et krafttak for miljøet.

– Om Schwarzenegger er på reisefot i 2007, er han hjertelig velkommen til Svalbard, sier Støre.

Presser fram klimapolitikk
Støre vil dermed ta etter sin forgjenger Jan Petersen (H). Den tidligere utenriksministeren inviterte republikaneren John McCain og demokraten Hillary Clinton til Svalbard i 2004, et besøk Støre mener var en suksess.

– Med tanke på at USA står for 25 prosent av alle klimautslipp, og at de ikke har bundet seg til internasjonale forpliktelser som Kyoto-avtalen, er det en god idé å invitere amerikanske politikere, sier han til NTB.

USA er medlem av Arktisk Råd, en sammenslutning mellom åtte nasjoner. Norge innehar for tiden formannskapet, og vil bruke denne rollen til å presse miljøspørsmål høyere opp på den amerikanske politiske agendaen.

– Vi har oppgradert klimapolitikken betydelig, som en del av utenrikspolitikken, sier Støre.

Vil ha massebesøk
Utenriksministeren sier klimadiskusjonene går høylytt for seg i både politiske og akademiske kretser i USA. Støre ønsker derfor at også klimaforskere skal ta turen til Svalbard.

– Dette ville også være en gyllen sjanse til å vise fram det levende forskningsmiljøet på øya, mener han.

Og mens amerikanerne har mange CO2-svin på skogen, er det også andre nasjoner som ikke holder sin sti særlig ren. Støre sier representanter fra andre land bør inviteres til Svalbard i fremtiden. Utenriksministeren ønsker at India og Kina skal trekkes mer med i debatten, med Svalbard-besøk som startpunkt.

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

OneSubsea og Subsea 7 skal utvikle Wisting sammen med Equinor

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger