Publisert 8. mai 2006

Stormaktenes utenriksministere møtes i New York mandag for å klekke ut en felles strategi i striden om Irans atomprogram.

NTB

USAs utenriksminister Condoleezza Rice er vert når utenriksministrene fra Storbritannia, Kina, Frankrike, Tyskland, Russland – pluss EUs utenrikspolitiske sjef Javier Solana – spiser middag med henne i verdensbyen for å diskutere Irans trassige atomvirksomhet.

Iran-septetten møtes samtidig som tautrekkingen over et fransk-britisk resolusjonsforslag fortsetter i FNs sikkerhetsråd. Forslaget krever at Iran stanser all anriking av uran.

Tålmodig Bush
Russland og Kina, som begge har vetorett i Sikkerhetsrådet, har motsatt seg å bruke sanksjoner eller militærmakt mot Iran. Russlands viseutenriksminister Sergej Kisljak sa lørdag at det fransk-britiske forslaget må endres betydelig.

USAs president George W. Bush har hittil nektet å utelukke militærmakt for å forhindre at Iran får atomvåpen, men i et intervju med tysk fjernsyn antyder presidenten at han vil foretrekke en diplomatisk løsning.
– Vi er i startfasen av en diplomatisk prosess med Iran, ikke i sluttfasen, sier Bush til fjernsynskanalen ARD i et intervju som skulle sendes søndag kveld.

– Se framover
Ifølge Bush er en diplomatisk løsning mulig, men da må verdenssamfunnet stå samlet. – Hvis vi vil stå samlet, kan vi ikke ha noen brister. Vi må snakke med én stemme, ellers vil en diplomatisk løsning bli umulig, sier Bush til ARD.

Ifølge USAs FN-ambassadør John Bolton bør utenriksministrene legge til grunn at det fransk-britiske resolusjonsforslaget blir vedtatt når de skal diskutere en langsiktig politisk strategi overfor Iran.
– Da kan de se på hva de neste stegene bør være. I stedet for å gå ned i maskinrommet for å mekke på resolusjonen, kan de forbli oppe på brua og se framover, sa Bolton etter et uformelt møte i sikkerhetsrådet lørdag.

Siste fra forsiden

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

+

Terminerer kontrakten for Blackford Dolphin – sender riggen til India

Åtte selskaper har søkt om areal for CO2-lagring

Aker Solutions sikrer milliardkontrakt på Mongstad

+

Kan bli stengt ned allerede i år

Swarfix skal samle opp swarf for Equinor

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger