Publisert 20. mars 2006

Frankrikes regjering står steilt på sitt i striden om ny arbeidslov for ungdom. Studenter og fagorganisasjoner lover nye protestaksjoner i det som er blitt et storpolitisk oppgjør.

NTB

Statsminister Dominique de Villepin framholdt mandag at loven er vedtatt på korrekt måte og må respekteres. Loven, som kalles CPE, gjør det mulig for arbeidsgivere å si opp ansatte som er under 26 år gamle uten å oppgi noen grunn i løpet av en prøveperiode på to år.

– Republikkens lover, vedtatt av nasjonalforsamlingen på demokratisk vis, må respekteres. CPE er et helt nødvendig redskap for arbeidet med å skape større frihet på arbeidsmarkedet og skape nye jobber, skrev Villepin i et brev til partifeller mandag.

Flere protester
Men franske fagorganiserte og studenter tok mandag til orde for en ny dag med nasjonale demonstrasjoner og protestaksjoner mot den omstridte loven 28. mars.

– Alle fagforbudene tar til orde for handling på tvers av yrkesgrupper i form av arbeidsstans, streiker og demonstrasjoner 28. mars. Regjeringen må være så klok at den kommer seg ut av den blindgaten den har gått inn i: Den må trekke tilbake CPE, heter det i en uttalelse fra tolv fagorganisasjoner.

Ifølge nyhetsbyrået AFP blir det i denne omgang imidlertid ikke noen generalstreik, slik enkelte aktivister har tatt til orde for.

«Brekkstang»
Statsminister Dominique de Villepin viser foreløpig ingen tegn til å ville trekke tilbake loven.
– Den er også en viktig brekkstang for like muligheter. Alle unge mennesker, uansett opprinnelse, må få anledning til å utøve et yrke som står i samsvar med deres kvalifikasjoner, het det i brevet til medlemmene av sentrum-høyrepartiet UMP.

Villepin fikk mandag ny støtte fra sin nære allierte, president Jacques Chirac.
– Nå er utfordringen å få i stand en konstruktiv og tillitsfull dialog, som kan føre til forbedringer i CPE, sa presidenten på en pressekonferanse i Paris.

Men rundt om i landet fortsatte protestene. De fleste av Frankrikes 85 universiteter var helt eller delvis stengt som følge av aksjoner mot CPE, og for første gang ble flere titall lyceer – videregående skoler – trukket inn.

Aksjoner
Lørdag deltok flere hundre tusen motstandere av CPE i demonstrasjoner som stort sett gikk fredelig for seg. Studenter, fagorganiserte og andre lovmotstandere drøftet mandag nye aksjoner, samtidig som kritikken mot loven vokste også på den politiske høyrefløyen.

Skeptikere i UMP sier at CPE må stå for «Comment Perdre une Election», «Hvordan tape et valg». De frykter at loven ikke bare vil skade Villepins personlig sjanser til å bli valgt til president Chiracs etterfølger i 2007, men ødelegge for enhver kandidat fra høyresiden.

Sosiologen Robert Rochefort sier til avisen Le Parisien at de aller fleste studentene og skoleelevene som deltar i protestene, tilhører middelklassen. Få, om noen er fra de fattige forstadsstrøkene med mange innvandrere som ble rystet av voldsom uro i november i fjor.


Fakta om CPE-loven
*Den franske regjeringen møter voldsom motstand fra studenter, skoleelever og fagorganiserte for sitt forslag om ny lov for førstegangsansatte, CPE.

*Loven vil gjøre det mulig for arbeidsgivere å si opp ansatte som er 26 år eller yngre innen to år etter ansettelsen, uten å oppgi noen oppsigelsesgrunn.

*Regjeringen brøt vanlig praksis og rådførte seg ikke med fagbevegelsen før den la CPE fram for nasjonalforsamlingen, der den ble drevet igjennom uten debatt. Loven har ennå ikke trådt i kraft, fordi president Jacques Chirac ikke har undertegnet den.

*Hensikten med CPE er ifølge regjeringen å gjøre det enklere for arbeidsgivere å ansette unge mennesker, og dermed redusere den store ledigheten blant fransk ungdom. Nesten en firedel av Frankrikes unge arbeidssøkende er i dag uten jobb.

*Motstanderne av loven hevder på sin side at den vil føre til økt «bruk-og-kast»-behandling på arbeidsmarkedet i Frankrike.

Siste fra forsiden

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

+

Terminerer kontrakten for Blackford Dolphin – sender riggen til India

Åtte selskaper har søkt om areal for CO2-lagring

Aker Solutions sikrer milliardkontrakt på Mongstad

+

Kan bli stengt ned allerede i år

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger