Publisert 5. november 2006

Kina og ti afrikanske land har undertegnet 16 handelsavtaler som til sammen er verdt rundt 10 milliarder kroner. Afrikanske land står for en tredel av råoljen Kina importerer.

NTB

Om forholdet mellom Kina og Afrika

  • Kina har de siste 50 årene gitt økonomisk hjelp til 53 afrikanske stater. Landet har også ettergitt gjeld til landene på 9 milliarder norske kroner.
  • Ved utgangen av 2005 hadde Kina ifølge landets handelsdepartement investert for 4,9 milliarder kroner i Afrika, fordelt på 800 foretak.
  • Kinas støtte til Afrika var i utgangspunktet ideologisk motivert, men i dag stiller landet ikke lenger politiske krav for å gi økonomisk støtte.
  • I 2005 ble Kina verdens tredje største giver av matvarehjelp. Tidligere var landet selv mottaker av slik hjelp.
  • Kina anklages for å hindre at FNs sikkerhetsråd fordømmer den sudanske regjeringens rolle i forbindelse med krigshandlingene i Darfur. Landet har økonomiske interesser i Sudans oljeindustri.
  • 48 av Afrikas 53 stater har nå diplomatiske forbindelser med Kina.

    Kilde: Reuters

De nye handelsavtalene omfatter tolv kinesiske selskaper og en rekke afrikanske regjeringer og selskaper. De ble inngått da den kinesiske regjeringen i helgen var vertskap for et historisk toppmøte mellom Kina og 48 afrikanske land.

– Vi erklærer at utviklingen av våre vennskapelige forbindelser og vårt samarbeid er i samsvar med de fem prinsippene for en fredelig sameksistens, sa Kinas president Hu Jintao da han leste fra en slutterklæring søndag.

I denne ble det lagt fram en handlingsplan for hvordan de politiske og økonomiske forbindelsene mellom Kina og afrikanske land skal utvikles de neste tre årene. Målet er å styrke båndene mellom Kina og Afrika.

Store prosjekter
På grunn av sin sterke økonomiske vekst har Kina et enormt behov for råvarer som olje og gass, mens mange afrikanske land på sin side har rike naturressurser, men lav økonomisk vekst.

Den største avtalen er verdt over 6 milliarder kroner og handler om bygging av en aluminiumfabrikk i Egypt. Kina skal også bygge motorveier i Nigeria og et nytt telefonnettverk på landsbygda i Ghana, melder Xinhua.

Kinas handel med Afrika er ventet å bli på over 300 milliarder kroner i år. Kinas statsminister håper dette beløpet vil være dobbelt så stort innen 2010.

Afrikanske land står for en tredel av råoljen Kina importerer.

Dobler bistand
Kina har dessuten lovet å doble bistanden til Afrika og å gi rundt 30 milliarder kroner i lån og kreditter i løpet av de neste fem årene. President Hu kom med løftet under åpningen av toppmøtet i Beijing.

– Vårt møte er historisk. Kina er det største utviklingslandet, og Afrika har det største antallet utviklingsland, sa Hu under åpningen av møtet lørdag.

Kritiske røster har anklaget kineserne for å drive nykolonialisme i afrikanske land. Men kinesiske ledere sier de kun driver forretninger og at de ikke har noen politisk agenda, melder BBC.

Også Etiopias utenriksminister Seyoum Mesfin tilbakeviser en slik kritikk. Han mener Kinas engasjement bidrar til å bekjempe fattigdom i Afrika, og at kontinentet har behov for denne typen økonomisk samarbeid uten politiske bindinger.

Mugabe og Bashir
Kina har ikke forsøkt å bortforklare eller unnskylde at Zimbabwes president Robert Mugabe og hans sudanske kollega Omar al-Bashir har deltatt på møtet. Begge de to er i en årrekke blitt skarpt kritisert i Vesten for brudd på menneskerettighetene og overgrep mot sin egen befolkning.

David Zweig, som jobber med Kinas forhold til andre stater ved universitetet for vitenskap og teknologi i Hongkong, mener toppmøtet i Beijing var viktig for Kinas planer om å fordype sitt engasjement i Afrika.

Siste fra forsiden

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

+

Terminerer kontrakten for Blackford Dolphin – sender riggen til India

Åtte selskaper har søkt om areal for CO2-lagring

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger