Stortingets kontrollorgan: I strid med Grunnloven å godkjenne nye oljefelt

Illustrasjon: Equinor
NTB
Publisert 8. april 2022

Stortingets kontrollorgan NIM mener regjeringen må behandle flere oljegodkjennelser på nytt. Det er olje- og energiministeren uenig i.

Etter dialog med Olje- og energidepartementet har Norges institutt for menneskerettigheter (NIM) nylig gitt råd om hvordan det såkalte klimasøksmålet i Høyesterett vinteren 2020 bør følges opp, skriver Aftenposten.

De mener at staten har sviktet sine miljøplikter på flere punkter. Blant annet melder de at alle planer for utbygging av oljefelter som myndighetene har godkjent uten konsekvensutredning av klimavirkningen av utslippene, er i strid med Grunnloven. Og at slike godkjennelser gitt etter at dommen falt 22. desember 2020 derfor bør behandles på nytt.

NIM er et uavhengig organ underlagt Stortinget, sånn som Sivilombudsmannen og Riksrevisjonen.

Aasland uenig

Olje- og energiminister Terje Aasland (Ap) er uenig med NIM. Han sier til Aftenposten at dagens petroleumspolitikk etter departementets syn ikke strider mot Grunnloven. Han mener også at myndighetene har gjort de nødvendige vurderingene etter høyesterettsdommen.

– Ved myndighetsbehandlingen av planer for utbygging og drift innsendt etter domsavsigelsen i Høyesterett har departementet gjort slike vurderinger som del av sin behandling.

SV krever gjennomgang

Energipolitisk talsperson Lars Haltbrekken i SV reagerer og sier til NTB at partiet krever en gjennomgang av alle tillatelser siden høyesterettsdommen falt i 2020.

– Vi krever full stans i alle nye tillatelser. Dagen før denne rapporten kom, delte regjeringa ut enda flere oljelisenser, enda lenger nord. Det har vel aldri vært mer åpenbart at vi må fase ut oljeproduksjonen, sier han.

Samtidig gratulerer nestleder Arild Hermstad i MDG med en forsinket seier i klimasøksmålet til klimaaktivistene.

– Jeg tror dette viser seg å være en viktig delseier, og at vi nå kan se fram til det punktet der det å lete etter og utvinne mer klimaskadelig og livsfarlig olje tar slutt, sier han til NTB.

Siste fra forsiden

+

Equinor forbereder ny utvidelse av Johan Sverdrup

+

Planlegger fire nye subseafelt bygget ut mot Skarv

+

Har tatt fjorårets største funn ett steg nærmere utbygging

Ocean Installer skal skifte stigerør på Åsgard A

Tildelt seksårig ISO-kontrakt på Ekofisk

+

Mistet stigerør på 5,2 tonn ned på boredekk

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger