Publisert 13. mars 2008

Tidligere finansminister Per Kristian Foss (H) mener det er helt i orden at norske milliarder investeres i skatteparadiser.

Av Øyvind Midttun

Under den rødgrønne regjeringen har ojefondets investeringer i skatteparadis blitt mangedoblet . Det synes Høyre er helt greit.

– Så lenge investeringer i selskaper registert i skatteparadiser tilfredsstiller oljefondets krav har ikke jeg noe kritikk å rett for det, sier stortingsrepresentant Per Kristian Foss (H).

Foss, tidligere finansminister i Bondevik II-regjeringen, ser ikke noe galt i at oljefondet fortsetter å investere milliarder i de samme skatteparadisene som finansminister Kristin Halvorsen (SV)har lovet å føre krig mot.

– Nei, jeg gjør ikke det – så lenge vår åpenhet om disse skatteparadisene er tilstrekkelig. Poenget er ikke at vi bare skal investere i land med like høyt skattenivå som Norge, da vil vi måtte begrense investeringene til bare Norge, Danmark og Sverige. Poenget er at det skal være åpenhet om investeringen, og det kan det godt være selv om selskapene betaler lite skatt, sier Foss og fortsetter:

– For å vri på spørsmålet, hvilken virkning tror du det ville hatt om Norge ikke investerte i selskap som var registrert på Cayman Island? Jeg ville si antakeligvis ingen. Verden er stor og Norge er lite, sier Foss.

Han mener kampen mot skatteparadisene er viktig, men at det er naivt å tro at den kan føres gjennom oljefondet. Krigen må føres gjennom OECD og EU, gjennom internasjonale organisasjoner, slik at landene står sammen, understreker han.

– Krigen mot skatteparadiser føres ikke gjennom oljefondet. Det ville vært en håpløs kamp. Det nytter ikke å tro at ett land med 4,7 millioner innbyggere alene kan bekjempe verdens skatteparadiser, da vil jeg heller tro på julenissen, sier Foss til petro.no.

Siste fra forsiden

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

+

Terminerer kontrakten for Blackford Dolphin – sender riggen til India

Åtte selskaper har søkt om areal for CO2-lagring

Aker Solutions sikrer milliardkontrakt på Mongstad

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger