Publisert 1. april 2008

Over 40.000 ansatte i en rekke sektorer står klare til å streike onsdag morgen. Konsekvensene av en storstreik kan bli mange.,NTB

LO vil i første omgang ta ut 37.426 arbeidstakere i streik, mens YS har varslet plassoppsigelse for 3.338 av sine medlemmer. Forutsetningen er at de ikke kommer til enighet med NHO i meklingsinnspurten i årets lønnsoppgjør i privat sektor.

En streik vil blant annet ramme leveranser innen bygningsindustrien og føre til at åpningen av operaen i Bjørvika blir forsinket. Videre vil bilmekanikere, heismontører, verftsarbeidere, ansatte i fiskeindustrien, renholdere, frisører og nummeropplyserne i 1881 legge ned arbeidet.

I mørke
Det kan også bli streik blant avisbud og i ambulansesektoren samt ved bryggerier og snacksfabrikker der flere av de over 3.000 streikende i Nærings- og nytelsesmiddelarbeiderforbundet jobber. Arcus som fôrer Vinmonopolet med varer vil også bli rammet av streik, men utsalgsstedene vil holde åpne selv om utvalget av drikkevarer tørker inn.

– Vi har ingen planer om å stenge selv om det blir tynnere i hyllene, sa Vinmonopolets Halvor Bing Lorentzen til VG tidligere i uka.

Trondheim og Tromsø er truet av stummende mørke i tillegg til vinmangel, ifølge Dagbladet.no. Årsaken er at eventuelle feil på strømnettet ikke vil bli rettet av streikende montører.

Lønnsstopp?
Handel og Kontor skal også ut i streik, og det kan føre til at lønn ikke vil bli utbetalt ved enkelte bedrifter. I Oslo vil ansatte ved Colosseum og Gimle kino bli hjemme fra jobb og i transportnæringen både til sjøs og på veiene vil en rekke arbeidstakere gå ut i streik.

Både LO og YS vil imidlertid gjøre sitt ytterste for å unngå at staten tar affære gjennom tvungen lønnsnemnd. Det gjør at organisasjonene etter beste evne vil skjerme publikum samtidig som de rammer arbeidsgiverne så hardt de kan.

Siste fra forsiden

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

+

Terminerer kontrakten for Blackford Dolphin – sender riggen til India

Åtte selskaper har søkt om areal for CO2-lagring

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger