Publisert 23. mai 2007

Streikeretten er ikke truet, konkluderer europeisk fagbevegelse etter at generaladvokatene i EUs domstol har uttalt seg i viktige prinsippsaker.

NTB

Fagbevegelsen trekker et foreløpig lettelsens sukk etter at generaladvokatene i EUs domstol onsdag kom med sine uttalelser i den såkalte Vaxholm-/Laval-saken og Viking-saken.

Begge sakene omhandler konfliktretten, og LO er tilfreds med at generaladvokatene ikke setter spørsmålstegn ved denne.
– Dette er et viktig signal i fagbevegelsens favør, sier LO-leder Roar Flåthen i en kommentar.
Han mener uttalelsene også er viktige for Norge, som har intervenert i sakene til forsvar for konfliktretten.

Strid om tariffavtale
Vaxholmsaken har utgangspunkt i Sverige, der det latviske firmaet Laval ble leid inn for å utføre byggearbeider ved en skole i Vaxholm utenfor Stockholm. De latviske arbeiderne fulgte latvisk tariffavtale og fikk en timelønn på 80 kroner, som var langt under svenske fagarbeideres lønn.

Det svenske bygningsarbeiderforbundet (Byggnads) krevde at firmaet fulgte svensk tariffavtale, noe Laval nektet å gjøre. Byggnads svarte da med blokader av Laval, som på sin side anklaget Byggnads for å ta i bruk ulovlige kampmidler og brakte saken inn for retten.

Den svenske arbeidsdomstolen har så gått til EUs domstol for å be om råd. Generaladvokaten mener faglige organisasjoner i ett EU-land kan bruke kollektive kampmidler som streik og blokade for å tvinge en leverandør av tjenesteytelser fra et annet EU-land til å følge en kollektivt framforhandlet tariffavtale i det landet der tjenestene ytes.

Generaladvokaten understreker likevel at de midler man tar i bruk skal være forholdsmessige.
Streik mot utflagging
I den såkalte Viking Line-saken støtter også generaladvokaten opp om konfliktretten. Den saken handler om at rederiet Viking Line ønsket å flagge ut en ferje som gikk i trafikk mellom Helsingfors og Tallinn til Estland for å spare penger. Finsk mannskap og tariffavtale skulle byttes ut med estisk mannskap og estisk tariffavtale.

Det finske sjømannsforbundet gikk til streik mot denne planen, og ble trukket for retten av rederiet. Generaladvokaten går langt i å støtte sjømannsforbundets rett til å streike i en slik situasjon.
Generaladvokatenes uttalelser er ikke bindende for EUs domstol, som selv skal komme med dom i begge sakene senere i år, trolig i løpet av høsten.

Siste fra forsiden

+

Equinor positive til krav om erstatningskraft – hvis staten tar stor del av regningen

Havtil gransker brann på Statfjord A

Milliardene renner inn – men svakere resultat for Equinor

+

Vår plusser på borekampanjen med enda en letebrønn i Barentshavet

+

Aker BP fremskynder oppstart på Tyrving

+

Planlegger å bore inntil to Eirin-brønner i året

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger