Publisert 2. desember 2006

Uenighet mellom ulike grupper nordsjødykkere skaper problemer foran erstatningssaken som etter planen skal starte i Oslo tingrett 26. februar 2007.

NTB

Dykkerne krever at staten må påta seg et juridisk ansvar, som kan gi grunnlag for erstatninger utover de cirka 600 millioner kroner staten trolig vil utbetale gjennom den kompensasjonsordningen som Stortinget allerede har vedtatt.

Oslo tingrett har forent seks saker der dykkere fra pionertiden i Nordsjøen reiser søksmål for å få fastslått at staten har et juridisk ansvar for skader som pionerdykkerne ble påført ved dypvannsdykking i oljevirksomhetens første år.

– Det er utenkelig for mine klienter å samarbeide med en part som ikke har stått opp for dykkerne, sier advokat Marius Reikerås til NTB. Han representerer to dykkere som har fått sin sak berammet 26. februar, og som har tilknytning til Nordsjødykker Alliansen.

Tre advokater
Utsagnet fra advokat Reikerås retter seg mot Offshore Dykker Unionen (ODU), som har nær tilknytning til oljearbeidernes tidligere LO-forbund NOPEF, og nå det nye forbundet Industri Energi. Tre av saksøkerne i den berammede rettssaken har tilknytning til ODU. Disse er representert ved advokat Erik Johnsrud.

I tillegg er én saksøker representert ved advokat Eivind Ludvigsen. Her ønsker advokat Reikerås og hans klienter å få til et samarbeid.

Tingrettsdommer Heidi Heggdal ved Oslo tingrett opplyser til NTB at fortsatt er de seks sakene forent. Det er avsatt 20 dager til rettssaken, som skal handle om statens juridiske erstatningsansvar, og i denne omgang ikke om størrelsen på eventuelle erstatninger.

Tilbakevist prosesskrift
Oslo tingrett har nylig avvist en begjæring fra advokat Reikerås om at rettssaken skal omfatte ytterligere 20 saksøkere. Samtidig har tingretten tilbakevist et 260 siders prosesskrift fra Reikerås, med 2.000 sider dokumentasjon. Begrunnelsen er at prosesskriftet er for omfattende.

Marius Reikerås opplyser til NTB at han vil levere et kortere prosesskrift. Samtidig varsler har ytterligere 2.000 sider dokumentasjon.

– Fra vår side kan ikke saken la seg behandle i løpet av en fireukersperiode, sier han.

Politisk aktivitet
Samtidig med forberedelsene til rettssaken er de ulike parter aktive overfor politiske miljøer og fagbevegelsen. Dette har blant annet medført at Stortingets visepresident, Carl I. Hagen, i et innslag i NRK Dagsrevyen torsdag varslet at han vil ta et initiativ til at kontroll- og konstitusjonskomiteen skal behandle saken om nordsjødykkerne på nytt.

Torsdag var det også et møte om denne saken mellom representanter for ODU, Industri og Energi og Fellesforbundet, får NTB opplyst.

– Det er veldig bra hvis det kan bli en løsning før rettssaken. Jo snarere staten erkjenner ansvar, jo bedre, sier offshoreinspektør Leif Johansen i Industri Energi til NTB.

600 millioner kroner
Foreløpig er det ikke noe som tyder på at staten – representert ved Arbeids- og inkluderingsdepartementet (AID) og Regjeringsadvokaten – er innstilt på å erkjenne et juridisk ansvar for de skader pionerdykkerne ble påført.

AID redegjør på sin nettside fredag for den kompensasjonsordningen Stortinget tidligere har vedtatt, og som innebærer at staten erkjenner «et moralsk og politisk ansvar».

Med hjemmel i dette vedtaket er det til nå utbetalt cirka 430 millioner kroner til over 200 dykkere og pårørende. Det foreligger 80 nye søknader, og det samlede beløpet ventes å komme opp i 600 millioner kroner i 2008, får NTB opplyst i AID.

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

OneSubsea og Subsea 7 skal utvikle Wisting sammen med Equinor

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger