Publisert 21. mars 2006

Striden om lån til Storbritannias politiske partier sprer seg. Mens statsminister Tony Blair fortsetter å forsvare seg mot anklager om grovt snusk, nekter det konservative opposisjonspartiet å navngi sine långivere.

NTB

Blairs sosialdemokratiske regjeringsparti Labour offentliggjorde tirsdag navnene på tolv personer som i hemmelighet lånte partiet nesten 14 millioner pund (160 millioner kroner). Fire av dem ble senere nominert til adelstitler som ville gi dem sete i Overhuset.

Labours partikasserer Jack Dromey sier at han ikke er blitt orientert om lånene gjennom partiets egne kanaler, men via mediene, og har satt i gang en intern gransking av saken. Visestatsminister John Prescott krever at de konservative må gjøre som Labour og fortelle hvem som låner partiet penger, het det på BBCs nettsider tirsdag.

Politisak
Britisk kriminalpoliti etterforsker nå anklagene om at Labour delte ut adelstitler som belønning for pengelån. Politiet har mottatt tre anmeldelser av saken, meldte flere nyhetsbyråer tirsdag.
Disse anmeldelsene følges nå opp av kriminalpolitisentralen Scotland Yard, bekreftet en tjenestemann i London. Det var ikke offentlig kjent hvem som sto bak anmeldelsene av statsminister Tony Blairs parti.

Alle de store politiske partiene i Storbritannia er avhengige av lån for å kunne drive sin løpende virksomhet, og Labour er ikke anklaget for å ha brutt noen lov. Loven krever full offentlighet rundt pengegaver til partiene, men ikke om penger som gis i form av lån.

– Hykleri
Flere Labour-politikere anklager opposisjonen for hykleri, siden de konservatives partileder David Cameron har tatt til orde for et forbud mot slike lån. Cameron svarer at han ikke vil la seg presse til å oppgi navn.

– Det er veldig vanskelig slik i ettertid å skulle navngi folk som før i tiden har lånt partiet penger, sier den konservative opposisjonslederen.
Heller ikke de konservatives hovedkasserer Jonathan Marland ser noen grunn til å følge Labours eksempel.

– Labour har gravd seg ned i et dypt hull, og vi sitter ikke i det samme hullet, sier Marland til BBC. – Vi kan ikke anklages for å sitte like dypt i møkka som Labour, for vi er ikke i regjeringsposisjon. Vi har ikke de samme motytelser å dele ut, sier kassereren, som tilføyer at de konservative har holdt seg til alle gjeldende lover og regler.

Gransking
Labours hovedkasserer Dromey skulle senere tirsdag orientere sentralstyret i Labour om sin gransking av «lån-mot-titler-skandalen», som britene har døpt affæren. Samtidig arbeider Parlamentet med en ny lov som skal forhindre lignende skandaler i fremtiden.

Avsløringen av låneaffæren har ført til nye krav om at statsminister Blair må gå av nå og overlate sin stilling til dagens finansminister Gordon Brown. Blair har tidligere gjort det klart at han vil forlate politikken før neste britiske parlamentsvalg.

Siste fra forsiden

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

+

Terminerer kontrakten for Blackford Dolphin – sender riggen til India

Åtte selskaper har søkt om areal for CO2-lagring

Aker Solutions sikrer milliardkontrakt på Mongstad

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger