Publisert 21. november 2005

Peter Alexander Hansen, Hovedverneombud i Statoil, krever at myndighetene rydder opp i livbåt-rotet i Nordsjøen melder Bergens Tidende.

– Vi er først og fremst forbannet på sertifiseringsselskapene som har godkjent livbåtene det er funnet svakheter på, sier Hansen.

Fra i sommer er det dukket opp mangler og svakheter ved flere av livbåtene som er i bruk i Nordsjøen. Det begynte med at livbåtene til Statoils Kristin- og Veslefrikk-plattformer ikke besto en test. Disse livbåtene er nå forsterket og modifisert ved fabrikken til Umoe Schat-Harding i Rosendal.

Foto: Statoil

Skroget bøyes inn
Deretter ble det funnet tilsvarende svakheter ved andre livbåter som er i bruk ved oljeinstallasjonene. Feilen består i hovedsak i at skroget på de lukkede frittfall-livbåtene får en innbøyning i møtet med vannflaten. Dette gjelder livbåter som utløses fra en krok og slippes direkte i sjøen, og også livbåter som glir ned en rampe eller sliske mot vannflaten. Det er i alt 103 slike livbåter i bruk på ni installasjoner.

– Klart dette får oss til å tenke. Vi har også lov til å være litt sinte, sier Statoils sentrale hovedverneombud.

– Vi liker situasjonen dårlig. Sikkerheten er alfa og omega for oss. Den primære rømningsveien er med helikopter, men i dårlig vær kan livbåtene være eneste vei bort fra en plattform som må evakueres, sier Statoils hovedverneombud, Peter Alexander Hansen.

Tilsynssvikt
Alle livbåter er godkjent etter gjeldende regelverk.

– Det er her vi mener at både tilsynsmyndigheter og sertifiseringsselskaper som Lloyds har sviktet. Enten er det feil og mangler ved regelverket, eller så er livbåtene ikke tilstrekkelig testet. Noen har ikke gjort jobben sin, og lent seg til etablerte standarder. Det er alarmerende, og svekker tilliten vår til tilsynssystemet, sier Hansen.

– Hva vil dere gjøre med det?

– Vi kommer garantert til å forfølge saken på en eller annen måte. Akkurat nå synes vi det er rett å ha fokus på å få orden på disse livbåtene, og å gjenopprette de ansattes tillit til dem, sier hovedverneombudet i Statoil.

Flest hos Statoil
Hans selskap har flest livbåter av den aktuelle typen om bord på plattformene i Nordsjøen.

– Har du tillit til at Statoil rydder opp?

– Ja, jeg har hundre prosent tillit til at Statoil gjør det som står i deres makt for å få driftssikre livbåter. Jeg tror ikke det står på penger, sier Peter Alexander Hansen. Statoils informasjonssjef i Bergen, Harald Schjelderup, bekrefter hovedverneombudets oppfatning.

– Selvfølgelig skal vi ordne opp. Våre ansatte skal føle seg trygge, koste hva det vil, sier han.

Siste fra forsiden

+

Kan bli stengt ned allerede i år

+

Equinor positive til krav om erstatningskraft – hvis staten tar stor del av regningen

Havtil gransker brann på Statfjord A

Milliardene renner inn – men svakere resultat for Equinor

+

Vår plusser på borekampanjen med enda en letebrønn i Barentshavet

+

Aker BP fremskynder oppstart på Tyrving

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger