Publisert 4. februar 2000

Styreleder i Petro Arctic, Arvid Jensen har gått ut mot det han kaller «total systemsvikt» i det offentlige plan- og saksbehandlingsapparatet, noe som går utover næringsutviklingen i nord. Nå får han støtte fra rikspolitikerne.

– Jensen bruker litt store ord, men har et viktig poeng . Ting tar for lang tid, sier Erling Sande (Sp), leder i Stortingets Energi- og miljøkomité til Petronord.no.

– Jeg tror ikke nødvendigvis mer bruk av statlig plan eller type «OL-hasteplan» er rett vei å gå. Det er viktig at vi sikrer befolkningen som bor i områdene som skal investeres i, mulighet til å delta gjennom lokalpolitiske prosesser. Den prosessen kan også gjøre løsningene bedre. Vettet er tross alt likt fordelt utover i landet, sier han.

– Men, legger han til.

– Vi kan bli raskere gjennom for eksempel hurtigere gjennomføring på infrastrukturprosjekter; vei, flyplass m.m. Her gjennomgår nå regjeringen dagens system med sikte på forbedringer. I tillegg må kommunene i større grad kunne forholde seg til «en stat» i planleggingsprosessene, ikke en drøss av ulike statlige etater med ulike ansvarsområder og til dels motstridende innspill. Dessuten ligger for mange av de sakene som blir videresendt til departementene for lenge før de får endelig avklaring. Her er det forbedringspotensial, sier Sande.


– Ringvirkningene har vært undervurdert.

– Arvid Jensen har satt fokus på en viktig problemstilling som hindrer oss i å utnytte potensialet for ringvirkninger i nord. Sier Siri A. Meling (H), første nestleder i Stortingets Energi- og miljøkomité.

– Det er viktig å opprettholde momentum i en god og dynamisk utvikling i nord, og da blir det nesten litt tragisk at det skal være offentlig byråkrati, plansystemer og lite oppdaterte prognoser som skal hindre vekst og utvikling. Nord-Norge trenger kanskje en «Arne Rettedal»? spør hun retorisk.

– Dette kan også være et uttrykk for at ringvirkningene har vært undervurdert og at utviklingen i nord har skjedd raskere enn mange har forventet. Blant annet har mangel på lokale- og regionale ringvirkninger vært et budskap fra mange av skeptikerne til petroleumsaktivitet i nord, og dette kan ha bidratt til at veksten kommer «som jula på kjerringen» på lokale og regionale myndigheter, sier hun.

– Situasjonen krever en dugnad og samarbeid mellom ulike parter for å oppnå resultater på kort sikt. Høyre er opptatt av å etablere raskere saksprosesser blant annet når det gjelder boligbygging. I dag har blant annet hele 22 ulike offentlige instanser klage- eller innsigelsesrett i denne type saker, og det sier seg selv at prosessene fort blir omfattende.

Siste fra forsiden

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

+

Terminerer kontrakten for Blackford Dolphin – sender riggen til India

Åtte selskaper har søkt om areal for CO2-lagring

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger