Publisert 4. februar 2000

Subseaprosjektet i Florø opplever støtte fra både bedrifter og enkeltpersoner.

Trond Strømgren (t.v.) og daglig leder
Jon åge Sande i Fjordpipe. Den mekaniske
bedriften Fjordpipe i Eikefjord var først ute
med å inngå avtale om praksisplasser.
(Foto: Julie Titlestad)

Trond Strømgren i Folkeuniversietet har i høst kartlagt både bedrifter som kan tilby praksisplasser til studentene og potensielt undervisningspersonell. Begge deler er viktige forutsetninger for oppstart av Subsestudiet i Florø.

God respons

– Responsen har vært over all forventning, sier Strømgren.

Alle de 30 studentene skal i løpet av første studieåret ha 3,5 uker praksis i en bedrift som leverer tekniske tjenester til den petromaritime næringen. Det har vært en målsetning å benytte lokale bedrifter, slik at studentene får god kontakt med næringslivet i fylket og at bedriftene skal kunne sikre seg studentene som framtidige ansatte.

I alt har ni bedrifter vært aktuelle, og samtlige har nå inngått avtale om å ta imot studenter i praksis.

Strømgren mener dette er imponerende, og responsen betyr at næringslivet tar ansvar for realisering av studiet. Til sammen tilbyr de aktuelle bedriftene 15 praksisplasser. Ved å dele opp studentkullet i to grupper med ulike praksisperioder, vil dermed studiet bli dekket i antall praksisplasser.

– Det har vært en utfordring å skaffe personer som kan undervise i elektro, hydraulikk og fag som handler om produksjonsteknikk. For å sikre enda bedre oppdekking i disse fagene, tar subseaprosjektet med takk imot flere kandidater eller tips om slike, seier Strømgren.

– For eksempel kan nypensjonerte ingeniører eller sivilingeniører fra oljebransjen være gode forelesere, enten de bor i Bergen eller Oslo. Gode flyruter gjør at geografiske avstander ikke er noe problem, sier han.

I løpet av tre år skal studentene ha undervisning i 16-17 ulike emner, alt frå grunnleggende fag som matematikk, kjemi og mekanikk, til mer spesialiserte fag som handler om produksjonsteknikk og subseainstallasjoner. Strømgrens kartlegging har avdekket at Florø kan by på undervisningskompetanse med svært høyt nivå.

Nå står det 20 personer på listen over lokalt kvalifisert personell, de aller fleste med utdanning på sivilingeniør- eller mastergradsnivå.

– Jeg ser veldig klart hvilken vitamininnsprøyting et slikt studietilbud vil være for lokalsamfunnet, og vil gjerne hjelpe til for å få det i gang, er tilbakemeldinga fra en av de potensielle foreleserne.

– På vegne av subseaprosjektet er jeg svært takknemlig til både bedrifter og enkeltpersoner som har stilt opp og tatt ansvar på en imponerende måte, seier Strømgren avslutningsvis.

Disse bedriftene er med: West Industri Service, FMC, Saga Fjord Base, Florø Mekaniske Verkstad, Staro Tech (alle i Florø), Fjordpipe (Eikefjord), Hellenes (Førde), Stryvo (Stryn) og Strukturplast (Sandane).

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

OneSubsea og Subsea 7 skal utvikle Wisting sammen med Equinor

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger