Subsea Valley: – Dette må være lyden av suksess

Publisert 11. april 2013
Grunnlegger av Tess, Erik Jølberg, mener han har tatt godt vare på babyen sin, Subsea Valley. I år er antallet besøkende og utstillere mer enn doblet, og i 2015 vil han at Telenor Arena skal fylles helt opp.

,

Fra konferansesal nummer 1 på Subsea Valley som arrangeres i Telenor Arena, snakker Statoils Siv Heggem om havbunnsfabrikken, og om denne blir ferdig i 2020 eller ikke. Konklusjonen er; Mest sannsynlig. Utenfor, der i overkant av 150 utstillere viser seg frem for subsea-industrien, høres lyden av summende mennesker – en nesten umerkelig lyd, som et kjøleskap, man knapt hører før strømmen går. Denne lyden sitter Jølberg og lytter til.

Skal fylle Telenor Arena
– Den summingen, den lyden, det er fantastisk. Dette må være lyden av suksess.

Med dette mener Jølberg at Subsea Valley-arrangementet har nådd et behagelig nivå.

– Vi har nådd en ny dimensjon. Tidligere har det vært slik at når det har vært foredrag, har det vært stille i utstillerområdene. Nå er det både fullt trøkk i konferansedelen og i utstillerdelen. Det er fantastisk, sier han.

I fjor hadde konferansen i overkant av 60 utstillere. I år er det 153. I fjor var det omkring 900 besøkende, i år forventes det over 2.000, sannsynligvis i overkant av 3.000 mennesker. Men Jølberg tror ikke det stopper der.

– Vi kommer nok ikke til å slå på stortromma i 2014. Da er det ONS-år, så da legger vi oss på samme nivå som i år. Men i 2015, da skal vi fylle hele Telenor Arena, sier han ivrig.

Spennende på Østlandet
Jølberg er svært fornøyd med den utviklingen som har vært den siste tiden – ikke bare for Subsea Valley, men for hele industrien. Og særlig i Oslo-området. Han legger ikke skjul på at han synes det er en spennende utvikling her for tiden.

– Det er her beslutningstakerne sitter. Det er ikke noen konkurranse mellom Vestlandet og Østlandet. Den geografiske motvekten i vest, er ikke noe tema for oss i grunnen. Miljøene i Stavanger og Bergen har et helt annet arbeidsområde enn her. Driftsmiljøene sitter på Vestlandet, mens engineeringmiljøene sitter på Østlandet, sier han til Petro.no.

Men slik har det ikke alltid vært, og Jølberg mener Norge har gjort noe helt fantastisk. Og det er flere han vil berømme for dette.

– Da oljen startet i Norge, var det ikke miljøer her. De satt i USA og i London. I etterkant har Norge hatt en fantastisk utvikling, som egentlig altfor få vet noe om. Dette må ned på allmenn- og folkeopplysningsnivå. Den jobben som både norske myndigheter og Statoil har gjort, har ført til denne utviklingen, sier han, og peker på det verdensledende subseamiljøet som holder en 73 prosents markedsandel på verdensbasis.

– Det er myndighetenes holdning og Statoils fremmarsj som har ført til mye av denne utviklingen. Spesielt ved at det ble satt helt tydelige HMS-krav i Nordsjøen. Det ble helt klart at vi ikke kunne fortsette Cowboy-virksomheten til amerikanerne, sier han videre.

Hyller Kongen
Jølberg mener også at det er noen andre han mener bør hylles for sin jobb for olje-Norge: Hans Majestet Kongen og familie.

– Jeg skulle ønske jeg kunne finne et bedre ord, men jeg mener Kongen er Norges absolutt beste selger. Han har åpnet dører for industrien i utlandet som ingen andre har gjort. Dette bør tas med i enhver sammenheng, sier ham og peker blant annet på hans relasjonsbygging til brasilianske miljøer.

For mye fokus på nordområdene
Men Jølberg har også noen betraktninger som han mener det burde bli gjort noe med. Blant annet dreier dette seg om for stort fokus på nordområdene, og en skjevfordeling av studieplasser sett i et geografisk lys av antall arbeidsplasser.

– Det er nok litt for mye fokus på nordområdene. Jeg skulle ønske den tiden ble brukt på å fokusere på de veldige eksportmulighetene norsk olje- og gassindustri har til utlandet. Hvis du ser på for eksempel områdene utenfor Lofoten og Vesterålen, så er det snakk om å bore 8-10 hull. I utlandet er det snakk om 8.000 til 10.000 hull. Relativt sett er det nok for mye fokus på nordområdene, sier han.

– Og når det kommer til antall studieplasser, så ser man at det i Rogaland er over 53.000 direkte arbeidsplasser. Antallet relaterte studieplasser er under 2.000. I Trøndelag, der NTNU ligger, er det litt i overkant av 8.000 arbeidsplasser, og over 11.000 studieplasser. Det er ikke noen balanse i dette, sier han.

Siste fra forsiden

DNO kjøper fem felt i Norne-området

Enighet i sokkeloppgjøret – lønnsøkning på 44.000 kroner

+

Sender Linus til Hanøytangen for klassing

Neste stopp, Barentshavet

+

Jakter 353 millioner fat i frontier-brønn: – Interessant at Equinor byttet seg ned i lisensen

+

Oppdaget lekkasje fra plugget brønn på Hod

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger