Publisert 4. februar 2000

Det høye aktivitetsnivået i oljebransjen gir en sterk økonomisk vekst i Subsea Valley.

Medlemsbedriftene økte omsetningen med 20 prosent i 2011. Det er 10 prosent over rekordåret 2008. Lønningene økte med nesten 10 prosent fra 2010 til 2011, og driftsresultatet bedret seg med nær 35 prosent. Verdiskapningen per ansatt er vesentlig høyere enn i fastlands-Norge.

Oversikten bygger på ferske tall fra analysebyrået Menon som spesielt har tatt for seg næringslivet i Oslo, Akershus og Buskerud. Tallene er korrigert og supplert med tall fra Telemark og Vestfold hvor Subsea Valley også har et stort antall medlemmer og leverandørindustrien er i sterk vekst. Subsea Valley har i løpet av to år utviklet seg til Norges største næringsklynge og har 125 medlemmer med mer enn 50 000 ansatte med en omsetning på 100 milliarder kroner.

Utviklingen hos medlemmene i Subsea Valley har vært vesentlig sterkere enn verdiskapning og omsetning hos bedrifter i nærliggende fylker og fastlands-Norge for øvrig.

Positive ringvirkninger

Gjennom sin høye aktivitet bidrar Subsea Valleys medlemsbedrifter til ekstra vekst i hele regionen. Buskerud, Akershus og Oslo har derfor en langt sterkere vekst enn fastlands-Norge for øvrig. Til og med en sterkere vekst i verdiskapning enn i Rogaland.

Siden 2008 har antall ansatte i Subsea Valley’s medlemsbedrifter økt med ca. 25 prosent, mens andre bedrifter i regionen og fastlands-Norge ikke har hatt en moderat økning. Rogalands vekst i sysselsetting har i samme periode økte med ca. 4,5 prosent. Behovet for arbeidskraft, og spesielt ingeniører synes umettelig for Subsea Valley`s medlemmer, og mange arbeidsplasser, blir nå plassert utenfor landets grenser.

Lønningene øker
Medlemsbedriftene i Subsea Valley har i hele perioden fra 2004 til 2011 ligget over gjennomsnittet med hensyn til lønnskostnader. Også vesentlig høyere enn Rogalandsregionen. Undersøkelsen viser også at øvrige bedrifter i Subsea Valley`s hovedområder (Oslo, Akershus og Buskerud) har fått en høyere utvikling i lønnskostnadene enn landet for øvrig. Olje og gass, med subsea-aktivitetene i tet, drar dermed opp vekst, utvikling og lønnskostnader i store deler av østlandsområdet.

Store ringvirkninger
– I tillegg skaper Subsea-leveransene og teknologiutviklingen i Subsea Valley betydelige ringvirkninger og et stort ettermarked for drift og vedlikehold i mange tiår fremover sier bransjesjef Runar Rugtvedt i Norsk Industri Olje & Gass.

Han understreker at dette gir også gode ringvirkninger i andre regioner som for eksempel Bergen-regionen, Kristiansund og etter hvert Hammerfest, Sandnessjøen. I tillegg kommer det globale ettermarkedet.

Siste fra forsiden

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

+

Terminerer kontrakten for Blackford Dolphin – sender riggen til India

Åtte selskaper har søkt om areal for CO2-lagring

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger