Publisert 29. oktober 2007

Produksjonen av strøm i Norge øker mer enn forbruket. Subsidiert vindkraft kan gå rett til eksport – eller skape kaos i markedet.,NTB

Seksjonsleder i Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE), Tor Arnt Johnsen, sier til Teknisk Ukeblad at det norske strømforbruket vokser mindre enn forventet.

– Strømforbruket vokser betydelig saktere enn den økonomiske veksten i Norge. De siste temperaturkorrigerte tallene vi har på strømforbruk for 2007 er på 128 terawattimer (TWh). På produksjonssiden har vi 123 TWh i et normalår. Men hvis vi tar med gasskraftverkene på Kårstø og Mongstad og småkraftutbygginger, forventer vi at den årlige produksjonen ganske snart blir over 130 TWh, sier Johnsen.

– De lave prisene har blant annet medført at det er 2 TWh som har gått til pumpekraft og nettap som følge av stor eksport. Hvis vi tar med dette, blir forbruket i Norge 126 TWh, sier Johnsen.

Teknisk Ukeblad skriver at dersom regjeringen lykkes med å styrke kraftbalansen i Norge med 30 TWh, kan strømprisene gå rett til bunns. Det finnes nemlig ikke nok overføringskapasitet til å eksportere så mye kraft. I så fall vil kraftprodusentene bli taperne.

Løsningen på dette kan være å bygge nok overføringslinjer til å eksportere all kraften. Da vil den norske strømprisen bli som i Europa.

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

OneSubsea og Subsea 7 skal utvikle Wisting sammen med Equinor

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger